Welmoed Sijtsma: ‘Ik probeer me niet gek te maken’

Het gaat goed met de carrière van de 29-jarige Welmoed Sijtsma. Naast Goedemorgen Nederland presenteert ze sinds begin dit jaar ook Op1.‘Ik moet er erg aan wennen dat iedereen nu een mening over me heeft.’

Wanneer slaap je beter: als je vroeg op moet voor Goedemorgen Nederland of als je de volgende avond Op1 presenteert?

Goedemorgen Nederland heb ik inmiddels in de vingers, het zijn ook maar twee of drie gasten. Bij Op1 hadden we er laatst twaalf! Hoewel we nu meerdere uitzendingen achter de rug hebben, vind ik het nog erg spannend. Soms komen er op het laatste moment onderwerpen bij en als het dan over iets gaat waar ik weinig van afweet, word ik zenuwachtig. De kijker valt dat niet op, maar van mensen die me kennen, hoor ik dan: ‘Je trok weer een duckface.’ Ik heb graag grip en controle.”

Was je verrast dat je werd uitgekozen?

“Best wel. Ik had screentests gedaan, maar half december leek wel duidelijk wat de presentatieduo’s zouden worden. Iedereen ging ervan uit dat Fidan Ekiz en Jort Kelder daarbij zaten. En dus hield ik er geen rekening meer mee – ook omdat Sander twijfelde. Ik zat in de sauna met een vriendin en toen ik eruit kwam, was mijn telefoon bijna ontploft; allemaal felicitaties, en daartussen een appje van mijn hoofdredacteur: ‘It’s on!’ Ik raakte even in paniek; de eerste uitzending was anderhalve week later. Nu moet ik het waarmaken, dacht ik, waarom doe ik dit? Dat veranderde snel in blijdschap.”

Is je leven erdoor veranderd?

“Ik moet er erg aan wennen dat door Op1 iedereen nu een mening over mij heeft. ‘Werk’ is opeens een enorm ding in mijn leven. Het wordt ook allemaal heel groot gemaakt, zoals de competitiestrijd met Jinek en welk duo het beste is.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 9. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf