Erben Wennemars: “Deze Winterspelen worden onvergetelijk”

Als schaatser trok Erben Wennemars de wijde wereld in, nu is hij terug in zijn geboortedorp. “In Dalfsen kan ik afstand nemen en zijn wie ik ben.” Tijdens de Olympische Spelen analyseert hij de schaatswedstrijden van de mannen

Op het Hilversumse Media Park ziet men Erben Wennemars (42) inmiddels als ‘een van ons’. Want hoe vaak heeft hij er niet zijn licht laten schijnen over de prestaties van onze schaatsers? De uitbaatster van Bar Boon – een populaire afspreekplek daar – begroet hem dan ook hartelijk bij binnenkomst. Zodra het woord Pyeongchang valt glinsteren de ogen van Erben. Nog even en hij zit in Zuid-Korea om in Pyeongchang live de prestaties van de schaatsheren te analyseren. Ook schuift hij ’s avonds aan in Studio sportwinter en is hij te beluisteren op NPO Radio 1 tijdens alle schaatswedstrijden.

“Alle ingrediënten zijn aanwezig om deze Spelen onvergetelijk te maken,” zegt hij. “Nederland neemt deel met een ploeg fantastische rijders met een mooie historie. Neem Sven Kramer, met wie ik nog heb geschaatst. Ik heb hem zien opkomen, maar was er ook bij in Vancouver toen hij op de 10 kilometer een foute wissel maakte en zo het goud verloor. In Sotsji zag ik vier jaar later hoe hij die afstand net niet won van Jorrit Bergsma. Maar nu kan het gebeuren. Die wedstrijd wordt prachtig!”

Wat maakt Kramer misschien wel de grootste schaatser die we hebben gehad?

“Hij is dé grootste. Dat komt door zijn fysiek en hardheid. Niemand is zo professioneel als hij; zo gefocust, zo bezig met zijn lichaam en materiaal. Ook middelmatige schaatsers kunnen een keer een olympische medaille winnen, maar terwijl de druk erop staat doet Sven dat al tien jaar. Van hem wordt altijd verwacht: dat doet hij wel even. En dan doet hij het ook. Dan ben je een echte kampioen.”

Als hij niet die 10 kilometer wint, beschouwt hij dan zijn carrière als mislukt?

“Ik heb het er wel eens met hem over en zo voelt hij dat, ja. Grote onzin natuurlijk. Maar ik denk dat hij die druk nodig heeft om straks te vlammen. Want hij gaat die titel gewoon binnenhalen, hoor.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Studio Sportwinter is tijdens de Winterspelen dagelijks om 20.30 uur te zien op NPO 1, alleen op zaterdag om 21.30 uur.

Tekst: Bram de Graaf