Erik Dijksta: ‘Mijn kennishonger stilt nooit’

Erik Dijkstra was meteen om toen hij gevraagd werd om 'Per seconde wijzer' te presenteren, de quiz die hij vroeger al samen met zijn ouders keek. Maar net zo lief maakt hij sportprogramma’s en reportageseries. ‘Het is vooral de combinatie die mijn werk zo leuk maakt.’

Veel mensen waren verbaasd dat jij vorig jaar  Kees Driehuis opvolgde. Begrijp je dat?

“Mij ook. Ik zie mezelf meer als verslaggever. Toch vond ik het heel leuk dat ze me vroegen. Ik ben gek op quizjes; als er ergens een pubquiz is, ben ik van de partij. En ik doe graag spelletjes met mijn kinderen. Maar een quiz presenteren die ik als twaalfjarige al samen met mijn ouders keek, is curieus. Ik deed een screentest en was meteen om. Vooral het contact met de kandidaten vind ik geweldig: dat zijn veelal mensen zoals ik die alles over bepaalde deelgebieden willen weten. En die gek zijn op zinloze feitjes.”

Waar ligt je hart het meest bij? Bij zo’n programma over de revolutionair Che Guevara lijk je toch het meest in je element.

“Het is vooral de combinatie die mijn werk zo leuk maakt. Voor Per seconde wijzer heb ik eens in de zoveel tijd een paar opnamedagen achter elkaar. Ik maak elke week met Frank Evenblij voor de radio Bureau sport. En dan sta ik weer op een bergtop in Zuid-Amerika iets over een populistische leider te vertellen. Geweldig toch?”

Hoe ontspan jij?

“Op de racefiets en met boeken. Ik lees er altijd meerdere door elkaar. Historische boeken, biografieën, romans. Mijn kennishonger stilt nooit. Laatst was ik naar Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood en daarna heb ik meteen een boek over Charles Manson besteld. Ik vind daar veel bevrediging in.”

Wat zijn je ambities nog?

“Ik zou graag iets voor televisie maken over Duitsland. Het is een fascinerend, maar moeilijk land voor ons. Er is weinig belangstelling voor. En ik hoop dat Bureau sport terugkomt op televisie; 2020 wordt een prachtig sportjaar met het EK voetbal en de Olympische Spelen in Tokio.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 44. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf