Father Brown, een succesvolle dorpspastoor

Father Brown is niet te stoppen. Er staan maar liefst vijftien nieuwe afleveringen over de gelovige speurneus klaar. Waarom is deze Engelse detective zo’n succes?

Fietsers, voetgangers en auto­mobilisten van het dorpje Kembleford, opgelet! Father Brown springt vanaf maandag 15 mei weer op het zadel van zijn parochiefiets. De toegewijde dorpspastoor zet ongetwijfeld weer de achtervolging in op schurken, schavuiten en andere afgedwaalde schapen. Niet met de beloning de kerkkas te spekken, maar… om zieltjes te redden. Het waarom van de misdaad voert de boventoon, niet de oplossing van het raadsel.

Rotsvast vertrouwen

“Father Brown is goed­moedig en zachtaardig”, vertelt Rachel Flowerday. Als lid van het schrijversteam schrijft ze mee aan de scenario’s van de BBC-verfilmingen naar de verhalen en personages van G.K. Chesterton (1874-1936). “Ondanks dat de pastoor vanuit de biechtstoel al veel nare dingen heeft gehoord blijft hij een rotsvast vertrouwen houden in de mens.”

Redding

“Father Brown is ervan overtuigd dat mensen kunnen veranderen,” aldus Flowerday, “dat ze oprecht tot inkeer kunnen komen en berouw durven tonen. Hij is er dan ook niet zozeer op uit het recht te doen zegevieren in de conventionele betekenis van dat woord. Nee, veel meer wil hij de misdadigers in de boeien slaan omdat hij gelooft dat er redding is. Zelfs voor de allerergste gevallen.”

Bekende personages

In het derde seizoen – in Groot-Brittannië is seizoen 5 al op tv geweest, en seizoen 6 is in de maak – zijn nauwelijks wijzigingen doorgevoerd. Vaste kijkers zien dus weer alle bekende personages terug: de vrijpostige ex-zwendelaar Sid Carter, de chique Lady Felicia en de no-nonsense parochiesecretaresse Mrs. McCarthy, gespeeld door respectievelijk Alex Price, Nancy Carroll en Sorcha Cusack.

Meestercrimineel

Uiteraard tekent Mark Williams (Arthur Wemel uit de Harry Potter-films) opnieuw voor de rol van de goedmoedige gelovige zelf. Flowerday: “In seizoen 3 doet ook Tom Chambers mee als inspecteur Sullivan, een ambitieuze Londense detective die de pastoor het liefst op een afstandje houdt. Ook meestercrimineel Flambeau, gespeeld door John Light, is weer van de partij.”

Het hele artikel leest u in de NCRV-gids van week 19. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Patrick Bremmers

Father Brown is vanaf maandag 15 mei elke werkdag om 17.50 uur te zien op NPO 2.