Ghislaine Plag presenteert Spraakmakers: “Ik ben graag erg betrokken”

Sinds het nieuwe jaar presenteert Ghislaine Plag een nieuwe talkshow bij KRO-NCRV op NPO Radio 1: Spraakmakers. De journaliste werkte hard mee aan het opzetten van het programma. “De mooie mensen en verhalen maken mij vrolijk en dat merken ze thuis ook.”

De afgelopen twee maanden was het flink aanpoten voor journaliste Ghislaine Plag. Weliswaar was ze tijdelijk op maandagen niet meer te horen in De ochtend op NPO Radio 1, die uren had ze hard nodig om haar nieuwe dagelijkse talkshow Spraakmakers in de steigers te zetten. Sinds 2 januari is dat de opvolger van De ochtend. Dat ze wekenlang op maandag niet voor de microfoon zat, had voor Ghislaine een groot bijkomend voordeel. Ze kon nu weer eens tegelijk met haar vijf jarige dochter Lisa ontbijten en haar vervolgens zelf naar school brengen.

Ben je gewoonlijk altijd voor dag en dauw de deur uit?

“Dat valt mee hoor. Voorheen begon ik altijd een half uur eerder, maar nu moet ik om acht uur op de redactie zijn. Niet veel vroeger dus dan de gemiddelde mens. Een verschil is misschien wel dat ik ook nog altijd de hele avond aan het werk ben om het programma van de volgende ochtend voor te bereiden. Dat is voor het thuisfront niet altijd even gezellig. ’s Middags moet ik mijn vrije momenten proberen te pakken, anders ben ik echt de hele tijd aan het werk. Maar ik prijs mezelf heel gelukkig dat wij een heel leuk gezinnetje hebben en dat mijn dochter Lisa ook heel erg gelukkig is als ze alleen met mijn vriend Sander is. Maar het is niet leuk als altíjd papa of oma je naar school brengt. Mama moet dat natuurlijk ook af en toe doen. Eens in de twee weken heb ik een dag ouderschapsverlof. Dus dan breng ik haar naar school en dat vinden we allebei echt heerlijk.”

Krijg je weleens commentaar op jouw werklust?

“In fases dat ik te weinig tijd met Lisa doorbreng hangt ze wel wat meer aan me en maakt ze opmerkingen zoals: ‘Moet je nou alweer werken? Zit je nou weer te lezen!’ Dat doet dan toch wel pijn, hoor. Daartegenover staat dat we volop genieten van de momenten waarop we de volledige aandacht voor elkaar hebben. Ik weet ook zeker dat ik een minder gezellige moeder zou zijn als ik dit werk niet zou doen. Ik ontmoet zoveel mooie mensen en hoor zoveel mooie verhalen. Dat inspireert mij en maakt mij heel vrolijk en dat merken ze thuis ook. Maar de laatste tijd, met de voorbereiding van Spraakmakers, ben ik wel extra druk geweest.”

Hoe verschilt Spraakmakers van De ochtend?

“De vaste programmaonderdelen Mediaforum, De nationale nieuwsquiz en Stand.nl blijven bestaan. De rest is heel anders. Vooral de manier waarop we werken waarbij we veel meer een beroep doen op onze luisteraars. Het programma is echt een talkshow geworden. Elke dag hebben we een hoofdgast die er twee uur lang bij zit in de uitzending.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 1. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Spraakmakers is elke werkdag van 9.30 uur tot 11.30 uur te horen op NPO Radio 1.

Tekst: Ernest Marx