Harm Edens: ‘Lachen is mijn uitlaatklep’

Dit was het nieuws bestaat 25 jaar en begint aan het veertigste seizoen. Presentator en milieuactivist Harm Edens vertelt over het belang van lachen. ‘Ik kan al mijn ergernissen erin kwijt.’

Blijkbaar heb je iets bereikt in je leven. Zo ben je al 25 jaar presentator van Dit was het nieuws!

“Vaak hoor ik van jongeren: jij bent al net zo lang op de buis als ik besta. Elk half jaar nemen we zeven weken op met hetzelfde clubje en denk ik: alweer een halfjaar weg. Zo zijn er vijftig halfjaarstukken voorbijgegaan. Het doortikken van mijn leven is heel voelbaar zo. Maar zoiets kun je vooraf niet plannen. Als ze me in de beginjaren hadden gevraagd voor een dagelijkse talkshow waardoor ik had moeten stoppen met Dit was het nieuws, had ik dat misschien wel gedaan. En we hebben ook een tijdje bij RTL 4 gezeten, omdat de Tros niet met het programma verder wilde. Al heb ik wel de neiging om iets lang te doen. Dingen die je langer doet worden namelijk alleen maar leuker. Zo schreef ik ook tien jaar scenario’s voor Het zonnetje in huis.”

Ben jij ooit bedreigd om je humor?

“Als eerste in Hilversum kreeg Dit was het nieuws een kogelbrief opgestuurd. Lang geleden alweer. Ik reed in mijn toenmalige woonplaats  Haarlem en de Tros belde. Ze hadden een brief met twee kogels voor me ontvangen; een mitrailleurkogel en een silver bullet. Meteen werd ik door beveiligers in auto’s gevolgd, elke paar kilometer een ander. Het dreigement was specifi ek aan mij gericht, maar eronder stond: PS: Jaap Jongbloed weten we ook te vinden. En wie kom ik prompt tegen? Jaap! Ik had hem nog nooit gezien in Haarlem. Ik draai het raampje open en zeg: ‘Zeg Jaap Jongbloed, mag jij wel vrijelijk op straat lopen?’ Hij wist nog van niks en lag blauw.”

Dit jaar vier je je zestigste verjaardag. Wordt het zo langzamerhand niet eens tijd om het rustiger aan te doen?

“Nee joh, we hebben nog tien jaar om onszelf op deze wereld een toekomst te geven. En ik heb mazzel; ik heb veel energie en ben niet vaak moe. Ik schijn zelfs in m’n slaap door te gaan. Gelukkig heb ik daar zelf geen last van.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 02. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf