Kees Tol: ‘Ik kan het leven erg waarderen’

In 'De 3 sterren camping' biedt Kees Tol samen met zijn Volendamse vrienden Nick & Simon bekende gasten een ontspannen verblijf, vol diepe gesprekken, lol en muziek. Tijd voor een gesprek met Kees zelf. ‘Na de oudjaarsbrand besloot ik: vanaf nu ga ik leven zoals ik het zelf wil.’

Net als Nick & Simon mag jij je nu ook een ster noemen, blijkt uit de titel?

“Dat moet je met een knipoog zien, haha. Omdat we vaak op tv zijn, zeg ik wel eens gekscherend: goh, we zijn een ster.”

Zo bijzonder is dat in Volendam ook niet toch?

“Statistisch gezien staan wij als dorp ongetwijfeld bovenaan als het om ‘sterren’- dichtheid gaat. Blijkbaar zit er iets in ons DNA waardoor we goed presteren. We zijn harde werkers en doorzetters. Niet treuzelen, maar aanpakken. En Volendammers zijn nuchter. Mijn vader zat in BZN, maar de roem deed hem niets. Jan Smit loopt al zijn leven lang de deur bij ons plat, want ze werken samen. Ik zag nooit verschil tussen bekende en onbekende mensen. Mijn werk is soms hectisch, met veel reizen door binnen- en buitenland en onregelmatige werktijden. Maar zodra ik het dorp weer binnenrijd is mijn leven kneuterig en relaxed. Als ik na het avondeten naar de kroeg om de hoek loop, ben ik niets meer of minder dan een ander. En ze kennen me allemaal omdat ik daar altijd kom. Ouwe-jongens-krentenbrood. Daar houd ik enorm van.”

Was dat lastig voor je toen dat allemaal vanwege covid-19 niet kon?

“Het was het andere uiterste, maar dat geldt voor iedereen. We hebben allemaal gekke maanden achter de rug. Ik ben vrijgezel en woon alleen; ik was gewend om een druk sociaal en werkzaam leven te leiden, dan gedij ik het beste. Dus het was stil en saai. Maar ik ben de laatste die mag klagen, want ik werd doorbetaald en het werk werd na drie maanden weer opgepakt.”

Ben je tot nieuwe inzichten gekomen over jezelf in deze periode?

“Ik ben erachter gekomen dat ik het leven erg goed kan waarderen. En ook al win ik met de Lotto een paar miljoen: ik blijf doorwerken. Of dat nu betaald of vrijwillig is, ik moet wat te doen hebben. Ik was dan ook erg blij dat ik met Romy De hit kwis mocht presenteren en met Nick en Simon De 3 sterren camping. Ik vind het altijd geweldig om met hen te werken, we kennen elkaar goed en dat straalt ook af op de programma’s die we samen maken.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 40. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf