Kees Verkerk: “De bontmuts van ma gaf me kracht”

Andere tijden sport besteedt aandacht aan schaatslegende Kees Verkerk (74). Samen met Ard Schenk was hij hét gezicht van de Nederlandse schaatssuccessen in de jaren 60. “Ard en ik maakten elkaar sterker.”

Het is 12.00 uur, Kees Verkerk is thuis in Noorwegen. Buiten lijkt het wel voorjaar. “We hebben een rare winter”, constateert hij. “In november hadden we een week sneeuw, maar nu is alles weer weg.” Straks gaat hij weer aan het werk op het familiebedrijf, het hotel- en campingcomplex Hamresanden. Hij heeft een drukke periode achter de rug met kerst- en nieuwjaarsvieringen. “Elke dag was er een buffet in ons restaurant. Ik doe de inkopen, let erop of alles loopt en speel muziek voor de gasten. Ik ben het manusje-van-alles.”

Wat heeft Noorwegen dat Nederland niet heeft?

“Rust, natuur en ruimte. Als ik naar de Nederlandse radio luister hoor ik alleen maar berichten over lange files, datkomt hier zelden voor. En de Noren zijn ongelofelijk vriendelijk. Toen ik mijn vrouw ontmoette hadden we de keuze: of deze camping van haar ouders overnemen of het café-restaurant van mijn familie. Zij koos voor Noorwegen. Vanwege de sport kwam ik hier al vaak.”

U was een volksheld in Nederland; hebt u die adoratie gemist?

“In Nederland heb ik me nooit laten meeslepen door het gefeest in ons café, want ik moest de volgende dag weer vroeg trainen. Ik stond met beide benen op de grond. Daarom heb ik het tien jaar internationaal aan de top volgehouden. In Noorwegen zijn de mensen nuchter en verlegen, maar na wat wijntjes komen ze naar het orgel voor een foto en een handtekening. Dat gaat al veertig jaar zo. En er komen hier veel Nederlanders. Afgelopen week was er een vijftiger die meteen zijn ouders in Holland belde. ‘Ze waren weg van u en geloven vast niet dat ik hier met u sta’, zei hij. Ik vind dat leuk.”

Zat het sporten in uw genen?

“Van de vijf kinderen thuis was ik de enige die fanatiek sportte. Ik fietste en voetbalde; ik was Feyenoord-fan, elke thuiswedstrijd zaten we met het café in De Kuip. In 1953 stond ik voor het eerst op schaatsen. Een mooier gevoel dan over het ijs glijden bestaat er niet, besefte ik meteen. Ik deed die winter schoolwedstrijdjes en werd eerste. Dus ging ik door.”

Paspoort

NAAM: Cornelis Arie Verkerk
GEBOREN: 28 oktober 1942 in Maasdam
PRIVÉ: Woont met zijn vrouw Sally en kinderen Cornelis en Camilla in Noorwegen. Ze hebben drie kleinkinderen.
CARRIÈRE: Op de Spelen van Innsbruck in 1964 pakt hij zilver op de 1500 meter; in de nacht na de huldiging overlijdt zijn moeder. In de jaren erna volgen allround-wereldtitels in 1966 en 1967 en in 1968 pakt hij in Grenoble olympisch goud op de 1500 meter. Hij is ook vier keer nationaal en eenmaal Europees kampioen en schaatst twaalf keer een wereldrecord. Sinds 1973 runt hij in Noorwegen een camping.

 

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 3. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf, beeld: Guus de Jong/ANP, Leo Vogelzang