Kysia Hekster: ‘In Brussel komt alles samen voor mij’

Kysia Hekster was correspondente in Moskou en volgde daarna het Koningshuis op de voet. Inmiddels is ze verslaggever in Brussel en volgt daar de Europese verkiezingen. ‘Ik wilde graag weer naar het buitenland.’

Je wist al jong dat je correspondent wilde worden. Waarom zat dat in je hoofd?

“We luisterden thuis veel radio en we spraken veel over het nieuws. Ik denk dat het daar begonnen is. Toen ik als buitenlandredacteur bij het Radio 1 Journaal werkte, belde ik regelmatig met correspondenten. Ik was onder de indruk van hun kennis en de bevlogenheid waarmee ze hun werk deden. Als correspondent moet je maatschappelijk betrokken, nieuwsgierig en kritisch zijn, dat zijn dingen die bij me passen. Toen Peter d’Hamecourt stopte als correspondent in Rusland, heb ik gezegd dat ik wel belangstelling had.”

Niet iedereen begreep dat je graag naar Moskou wilde.

“Iedereen wil altijd naar Amerika, maar Rusland leek mij journalistiek gezien juist een van de mooiste plekken om te zijn. Mensen hebben een clichébeeld van het land, dat het er altijd koud is en dat oude omaatjes er spijkerbroeken verkopen, maar verder is veel onbekend. Ik ben heel blij dat de NOS me destijds de kans heeft gegeven om daarheen te gaan. Omdat mijn grootmoeder uit Rusland kwam, kende ik het land een beetje, maar ik had nog helemaal geen tv-ervaring. De cameraman en Russische producer met wie ik daar werkte, hebben me echt geleerd wat televisie maken is.”

Na vier jaar in Rusland kwam je terug naar Nederland. Wilde je zelf terug of was dat een besluit van de NOS?

“Een beetje van allebei. Na vier jaar wilden ze daar iemand anders neerzetten. Omdat mijn kinderen naar de middelbare school gingen, was het voor mij ook goed om terug te gaan. Ik werd toen algemeen verslaggever met het koningshuis als specialisatie.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Elselien van Dieren