Liesbeth Staats: ‘Ik ben nog niet uitgeleerd’

Nadat Brandpunt twee jaar geleden stopte, sloeg journalist Liesbeth Staats noodgedwongen nieuwe wegen in. Inmiddels presenteert ze ieder weekend het ontbijtprogramma op NPO Radio 4. En volgende maand komt haar eerste boek uit.

Haar ontslag bij Brandpunt raakte Liesbeth Staats. Het decennia-oude actualiteitenprogramma stopte twee jaar geleden. De redactie werd boventallig verklaard en ook Liesbeths vaste contract als presentator en verslaggever werd ontbonden. “Dat hakte er best wel in. Ik was nog nooit ontslagen. Nou stond Brandpunt de laatste maanden sowieso al onder druk. Het programma was groot geworden in de tijd dat er nog maar twee televisiezenders waren, maar tegenwoordig heeft iedereen via zijn mobiele telefoon volop toegang tot nieuws.” Daarom zocht de redactie al langer naar manieren om Brandpunt te vernieuwen. “Maar echt tijd om over nieuwe vormen na te denken was er niet. We waren altijd zo intensief met die uitzendingen bezig en de deadlinedruk was enorm. Toen het programma definitief stopte was dat voor alle medewerkers ingrijpend.”

Heeft het jou persoonlijk geraakt?

“Het ontslag zelf niet. Het werk vereiste een enorme loyaliteit. Ik moest altijd thuis verkopen dat ik op pad moest of op onregelmatige tijden werkte. Privé betaal je daar een prijs voor. Maar dat doe je omdat je zo van je werk houdt. Als uiteindelijk blijkt dat die loyaliteit niet wederzijds is, voelt dat heel vervelend. Dat raakte me wel.”

Je bent nu vooral actief voor de radio. Je presenteert sinds kort het BNR-programma Koplopers en op NPO 4 De ochtend van 4. Hoe bevalt dat?

“Heel goed. Voor een journalist is radio ideaal want je leert daar zo goed interviewen. Ik interviewde natuurlijk altijd al, maar je bent daarin nooit uitgeleerd en ik vind dat heel leuk om te doen. Het gaat bij De ochtend van 4 bovendien over nieuws en actualiteiten. Dat past goed bij mij.”

Er zit ook veel klassieke muziek in het programma. Wat heb je daarmee?

“Iedereen lijkt er altijd verbaasd over – ik weet niet waarom – maar ik hou erg van klassieke muziek. Ik zing bijvoorbeeld ook in een klassiek koor. Door corona is dat een tijdje gestopt, maar we zijn net weer begonnen. Ik heb bij verschillende koren gezeten. Tijdens Brandpunt kon ook dat niet omdat ik door mijn onregelmatige tijden nooit kon beloven dat ik op dinsdagavond kon repeteren. Na Brandpunt ben ik gelijk weer lid geworden. Als kind zat ik op een vrije school en daar was muziek altijd heel belangrijk. Daar heb ik ervaren hoe leuk het is om samen te zingen.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx