Martine van Os: “We zijn er bijna! in Ierland is sprookjesachtig”

De karavaan van We zijn er bijna! trekt dit jaar door Ierland. De reis begint in het Brielle en maakt via Engeland de oversteek naar Dublin en voert langs de ruige kust naar de Noord-Ierse stad Belfast. Natuurlijk is Martine van Os dit jaar ook weer van de partij. “Het landschap overtreft mijn stoutste verwachtingen.”

Ben je al eerder in Ierland geweest?

“Nee, het is voor mij de eerste keer. Zoals bij veel mensen heeft het weer me altijd tegengehouden. Het kan in Ierland natuurlijk behoorlijk wisselvallig zijn, maar gelukkig hebben we ook prachtige dagen gehad. Het weer is niet te voorspellen, want vorig jaar in Portugal hebben we de eerste twee weken heel erg slecht weer gehad.”

De vakantievierders die dit jaar meegaan zijn dus niet bang voor een flinke bui?

“Voor deze mensen is dat toch anders. Omdat ze met pensioen zijn en meerdere reizen per jaar maken, dan tellen hele andere dingen. Ze noemen het ook geen vakantie, nee, ze zijn op reis en willen zoveel landen zien. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je maar één keer per jaar op vakantie gaat, je een plek zoekt waar de zon altijd schijnt.”

Geeft het Ierse weer een andere sfeer aan het programma?

“Ik denk dat de mensen tijdens deze reis veel ondernemender zijn. De sloomheid die de warmte met zich meebrengt is er niet. Een beetje in je blote bast voor de caravan hangen zit er dit jaar niet bij, maar daar komt veel voor in de plaats.”

Wat maakt het reizen door Ierland anders?

“Ierland heeft veel smalle weggetjes en we moeten natuurlijk links rijden. Met een gewone personenauto vind ik dat al een hele kluif. Het is heel dapper dat ze met al die grote bakken achter de auto dat kunnen. Je moet regelmatig even ergens de berm induiken om een tegenligger voorbij te laten gaan. Onze reizigers zijn niet voor een kleintje vervaard en storten zich vol in het avontuur.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 30-31. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carmen Fernald

We zijn er bijna! is vanaf maandag 31 juli wekelijks om 21.30 uur te zien op NPO 1.