Nadia Zerouali: ‘Eten kan iets magisch teweegbrengen’

Na een onbezorgde jeugd in Winterswijk werd BinnensteBuiten-kok Nadia Zerouali (46) succesvol ondernemer. Leuk, maar strijden voor een vrije en rechtvaardige samenleving vindt ze écht belangrijk. Nadia maakte het recept voor de Vrijheidssoep, die jaarlijks op 5 mei wordt geserveerd tijdens de Vrijheidsmaaltijden.

Hoe was het verder om als Marokkaans meisje op te groeien in Winterswijk?

“Een geschenk, want daardoor ben ik heel goed geworteld in Nederland. Op school waren we de enige Marokkanen. Elke middag zat mijn moeder bij ons thuis klaar met verse koekjes en thee. Er was veel warmte en liefde, en alle tijd voor onze verhalen. We zijn allemaal goed terechtgekomen. Mijn ouders repten nooit over teruggaan of dat het in Marokko beter was. Ze hebben altijd gezegd: ‘Jullie zijn Marokkaans én Winterswijks.’ Ik mocht zijn wie ik wilde zijn, ook al hadden ze daar soms moeite mee. Op mijn veertiende zei ik: ‘Ik wil ook bier drinken in de bierkeet’ en droeg ik truitjes met een diep decolleté. Ik gun iedereen de vrijheid die ik heb gehad.”

Is dat de vrijheid die jij viert op Bevrijdingsdag?

“Ja, maar nu speelt er ook iets anders. Op school werd ons het verhaal van Tante Riek verteld. Zij kwam uit Winterswijk en richtte tijdens de oorlog een landelijk netwerk voor onderduikers op. Ze wilde mensen in nood helpen en moest dat zelf in een concentratiekamp met de dood bekopen. Ik zie nu de harten van de mensen opengaan voor vluchtelingen uit Oekraïne. Iedereen wil, net als tante Riek, deze mensen in nood helpen. Hartstikke fijn, maar waarom gebeurt dat niet bij al die Syriërs en Afghanen die hiernaartoe komen? Ik ben daarover behoorlijk gedesillusioneerd.”

Je bent al jaren betrokken bij de Vrijheidsmaaltijden, waarvoor je nu de soep hebt samengesteld. Ga je dat onderscheid daar benoemen?

“Zeker weten. De Vrijheidssoep is gebaseerd op harira, die Marokkaanse moslims eten tijdens de ramadan. Het heeft hetzelfde doel als de Vrijheidsmaaltijd: naast voeden mensen verbinden. Het is een middel om bij elkaar aan tafel te komen, de dialoog aan te gaan en vragen te stellen, zoals: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Het geeft de gelegenheid te spreken over een inclusieve samenleving in Nederland. Ook binnen de moslimgemeenschap is er nog genoeg werk te verrichten. Als je wilt dat je moeder in alle vrijheid met een hoofddoek over straat mag, moet je ook accepteren dat mensen alcohol drinken en uitkomen voor hun homoseksualiteit. Aan alle kanten is er met de Vrijheidsmaaltijden veel te winnen.” Op dinsdag 3 mei kookt Nadia in BinnensteBuiten haar Vrijheidssoep samen met vluchtelingenkinderen.

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf