Pia Douwes: ‘De rust was erg welkom’

Na het overlijden van haar vader en een burn-out vond Pia Douwes de lockdown eigenlijk wel een fi jne adempauze. Toch is ze blij dat ze nu weer juryvoorzitter mag zijn bij Op zoek naar Maria. ‘Door dit programma begint ook bij mij weer iets te stromen.’

Ben je blij dat dit programma van start is gegaan?

“Ja, dit hebben we zo nodig. De theaterwereld ligt al een heel jaar stil en dat is triest. Als artiesten, theaters en publiek snakken we naar nieuwe input. Naar positiviteit en hoop. Dit programma straalt uit: ‘we zijn bezig, we werken met ons talent, er komen weer betere tijden’. Ik heb een grote passie voor mijn vak en het is heel fijn om er op deze manier toch mee bezig te zijn. Het tast me echt tot in mijn ziel aan als dat helemaal niet kan. Door Op zoek naar Maria begint er ook bij mij persoonlijk weer iets te stromen.”

Waar was jij mee bezig toen onze wereld vorig jaar zo plotseling zo veranderde?

“Door de naweeën van een burn-out en het overlijden van mijn vader, wat grote impact had, heb ik een periode niet op het podium gestaan. Er kwam toen iets heel anders op mijn pad. Een zakenrelatie waar ik een keer voor had opgetreden vroeg mij om samen te werken. Ik werd consultant bij een internationaal project voor hotels en events en heb daarbij nieuwe talenten in mijzelf ontdekt. Dat liep prima, tot dat uiteindelijk ook helemaal stil kwam te liggen.”

Wat voor impact hadden al die onverwachte veranderingen op jou?

“Eerlijk gezegd was de rust die er kwam me in het begin erg welkom. Door het overlijden en de burn-out stond mijn wereld eigenlijk al stil. Het is best heftig wanneer iedereen om je heen ondertussen in de hoogste versnelling doorraast. Nu kwam alles opeens tot stilstand. Een fijne adempauze. Ik zag ook dat er meer aandacht kwam; mensen praatten meer met elkaar, belden vaker, toonden oprechte belangstelling. Tot de economische misère ging knagen, toen sloeg de sfeer om. Zelf probeer ik rustig te blijven. Het loopt zoals het loopt, ik kan toch niets aan de situatie veranderen.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide