Pieter Jan Hagens: “Ik heb óók een enthousiaste kant”

Samen met Jort Kelder maakte Pieter Jan Hagens het geschiedenisprogramma Ten strijde!. De twee kropen in de huid van oude strijders en onderzochten beroemde veld- en zeeslagen. Het programma laat zijn passie voor geschiedenis goed zien: “In Ten strijde! zie je een andere Hagens.”

Pieter Jan Hagens oogt alles behalve bijna 60 als hij komt aanwandelen in het pand van AVROTROS in Hilversum. Jongensachtig uiterlijk, vlotte spijkerbroek en dito trui. Samen met een andere jongensachtige presentator – Jort Kelder – heeft hij Ten strijde! gemaakt; een geschiedenisprogramma. De twee kropen hiervoor in de huid van oude strijders en onderzoeken beroemde veld- en zeeslagen. “Het was een cadeautje om te maken,” zegt Pieter Jan. “Jort en ik zijn allebei gek van geschiedenis. Het is altijd fi jn als persoonlijke belangstelling samenvalt met werk, maar in deze mate had ik het nog niet meegemaakt. We zijn naar de plekken geweest waar het zich heeft afgespeeld zoals Nieuwpoort, Waterloo en de Grebbeberg – mijn vader was daar vlakbij gelegerd tijdens de Duitse inval van mei 1940, dat maakte het voor mij extra interessant. Zijn verhalen over die chaotische eerste oorlogsdagen zijn me altijd bij gebleven.”

Uw andere passie is varen; die zeeslagen waren vast helemaal uw ding?

“Ja, geweldig. We konden zelf ideeën aandragen. Bij alle verhalen dachten we: wat kunnen we hier nog meer over vertellen? Over de rol van Michiel de Ruyter bij de tocht naar Chatham is al zoveel bekend. Maar toen we erin doken en het gingen na doen, ontdekten we allerlei nieuwe dingen. Zo zijn we, net als De Ruyter in 1667, zeilend de Medway op gegaan en hebben geëxperimenteerd met branders om te achterhalen hoe hij de Engelse vloot daar wist te vernietigen. Mijn hoogtepunt!”

Laten we het over uw eigen geschiedenis hebben: uw biologische moeder overleed toen u drie was. In hoeverre heeft u dat gevormd?

“Dat vind ik moeilijk te beoordelen, want mijn tweede moeder kwam al snel in mijn leven en heeft de opvoeding ter hand genomen. Een geluk. Mijn oudere broer en zussen hebben haar wel bewust meegemaakt en aan de hand van hun verhalen heb ik een goed beeld van haar. Want ik was natuurlijk wel erg nieuwsgierig.”

Hoe belandt een rechtenstudent in de journalistiek?

“Die studie vond ik nogal saai en ik heb het ook niet afgemaakt. Mijn broer Willem Jan en zus Hetty waren allebei werkzaam bij de radio en ik dacht: dat wil ik ook! Het leek me stoer om met zo’n microfoon op pad te gaan. Ik ging in mijn vrije tijd zelf reportages maken. Mijn zus adviseerde me naar een bejaardenprogramma van de VARA te bellen. Ze zei: ‘Niemand doet dat, want niemand wil daar werken.’ Ze vonden me aardig en gaven me een kans. Op een moment stond ik op een reservelijst voor radioverslaggevers. De doorbraak was toen ik medepresentator werd van Felix Meurders op Radio 1.”

 

Paspoort

NAAM: Pieter Jan Hendrik Hagens
GEBOREN: 14 augustus 1958, Amersfoort
PRIVÉ: is getrouwd met Renske Kastelein, ze hebben een zoon (Sam, 25) en een dochter (Suzie, 20)
CARRIÈRE: studeert een paar jaar rechten, waarna hij in 1981 als radio- en televisiepresentator bij de VARA begint en het vak leert van Felix Meurders. In 1995 stapt hij over naar Veronica en krijgt een eigen talkshow: Hagens! . Drie jaar later was hij o.a. te zien in Netwerk , EenVandaag , Hoge bomen en Wie is de mol? Sinds 2010 presenteert hij bij wisseldienst op zondag Buitenhof . In zijn vrije tijd zeilt Pieter Jan graag op zee.

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 7. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf, beeld: Nico Kroon, Hard Candy
/em>