De Reünie: Ernst ontfermt zich over oorlogskinderen in Oeganda

De klas die in 1996 op de Lagere Agrarische School in Ottoland zat, kent veel bijzondere en aangrijpende verhalen. Zoals dat van Ernst Suur, die voor War Child in Oeganda werkte. In De reünie gaat hij terug naar Afrika.

Ernst Suur werkte voor War Child in Soedan en Oeganda. Wat maakte nou de meeste indruk op hem? “Ik denk vooral aan bijzondere kinderen en tieners en hun veerkracht. Een van de indrukwekkendste verhalen zit ook in de uitzending van De reünie: samen met presentator Jan Kooijman ben ik teruggegaan naar Oeganda en heb Alex opgezocht, die als kindsoldaat heeft gevochten en de verschrikkelijkste dingen meemaakte. Tegenwoordig geeft hij computerles aan kinderen, leraren en volwassenen.”

“Wat mij het meeste bijblijft is hoe mensen als Alex uiteindelijk in staat zijn iets van hun leven te maken. Ik weet dat dit niet altijd met iedereen zo gaat, maar ik kan goed relativeren en kijken naar de dingen die lukken. Dat lukt alleen doordat ik er zo veel passie voor heb en niets in de wereld leuker vind. Dat klinkt misschien raar want in sommige gebieden vallen de bommen letterlijk uit de lucht. Maar je moet kunnen zien dat wat jij doet ergens toe leidt.”

Overlevingsmodus

Twee jaar geleden keerde Suur (36) met zijn gezin terug naar Nederland. Hij werkt nu voor het TeamUp-project dat gevluchte kinderen in Nederland helpt. Door middel van sport-, spel- en dansactiviteiten kunnen kinderen weer kind zijn. TeamUp geeft ze structuur, stabiliteit, veiligheid en ontspanning. “De meesten zijn gevlucht voor oorlogen. Kinderen schieten in het algemeen door conflictsituaties in een overlevingsmodus en er gaat een rem op hun ontwikkeling. We kennen allemaal de beelden van de overvolle rubberbootjes. Zo’n reis heeft veel impact.”

Trauma’s

“In het veilige Nederland blijft het leven onzeker. Soms worden de kinderen hier uitgekotst of veelvuldig verhuisd van het ene naar het andere azc. Er is weinig privacy. Mama huilt omdat zij ook veel heeft meegemaakt. Het zijn niet allemaal getraumatiseerde kinderen. Wel hebben ze traumatische ervaringen gehad. Daarom moeten we ze hulp bieden en ook weer kind laten zijn. Als je dat niet doet, zullen veel kinderen doorschieten naar de traumahoek en dan ben je verder van huis.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

De reünie met Ernst Suur is op donderdag 23 november om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Ernest Max