Richard Krajicek: “Ik vraag eigenlijk heel veel”

Deze week begint het 44e ABN AMRO World Tennis Tournament. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft voor de veertiende keer het deelnemersveld samengesteld. “Ik weet hoe spelers denken.”

Het zijn drukke dagen voor Richard Krajicek (45). Gisteren zat hij nog in Nice, vanochtend was hij te gast bij Goedemorgen Nederland , nu hebben we een interview in Rotterdam en straks wordt in hetzelfde restaurant voorgeproefd voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. Er was om 6.00 uur vanmorgen geen tijd voor zijn vaste ochtendritueel: het uurtje op de crosstrainer. “Maar dat komt ook doordat ik vier dagen geleden nog in Los Angeles zat”, vertelt hij. “Het voelt voor mij nog steeds negen uur vroeger. Morgen vlieg ik alweer door naar Melbourne om Milos Raonic te coachen op de Australian Open.”

In ‘Goedemorgen Nederland’ sprak je over de Koningsspelen die jouw Krajicek Foundation organiseert. Wanneer besloot je je ook maatschappelijk in te zetten?

“Na mijn Wimbledon-zege wilde de gemeente Den Haag me huldigen met een koetsrit door de stad. Ik zei: ‘Ik vind het leuker om met jeugd te tennissen.’ Tijdens mijn clinic waren die kinderen zo enthousiast dat ik besloot voor 1997 een straattennisevenement te organiseren. Er kwam kritiek: waarom had de stad daar wél geld voor en niet voor schoolvoetbal? Ik heb cijfers opgevraagd en schrok van het verschil tussen de ‘rijkere’ Vogelwijk en de ‘armere’ Schilderswijk; in de eerste sportte 80 procent, in de andere 20 procent. Dat bleek niet alleen een financiële kwestie, het had ook met gebrek aan faciliteiten te maken. Daar moesten we iets aan doen, vond ik. Sport maakt een wijk leefbaarder. We werden in plaats van een sportstichting een maatschappelijke stichting. Daarnaast stellen we studiebeurzen beschikbaar voor talentvolle jongeren die we op onze playgrounds scouten. We hebben er al bijna 1500 toegekend.”

Wat betekent dat voor jou persoonlijk?

“Ik wilde altijd al m’n steentje bijdragen aan de maatschappij. Mijn ouders hadden niet veel, maar ze hebben me erg gestimuleerd met m’n tenniscarrière. Ik had succes en dan is het mooi als je iets kunt terugdoen.”

Daarnaast ben je toernooidirecteur. Lig jij nog weleens wakker van 2 februari 2016?

“De dag dat Roger Federer afbelde voor het World Tennis Tournament … Niet vaak. Er was geen tijd om te balen, want het toernooi begon een paar dagen later. Ik zat bij een diner en ben meteen weggelopen om ABN AMRO en Ahoy te bellen en daarna managers van andere topspelers met de vraag of die beschikbaar waren. Ondertussen belden mijn tafelgenoten waar ik bleef. Ik mocht niets zeggen, want Federer wilde zijn blessure de volgende dag pas bekendmaken. We hadden veel geld besteed aan zijn komst. Voor het eerst begonnen we het toernooi zonder een top 10-speler, maar het werd super met veel spannende wedstrijden. Omdat ik door zijn afmelding geld be-spaarde, hebben we dit jaar een geweldig deelnemersveld met Rafael Nadal en Stanislas Wawrinka.”

Paspoort

NAAM: Richard Peter Stanislav Krajicek
GEBOREN: 6 december 1971, Rotterdam
PRIVÉ: Getrouwd met Daphne Deckers, vader van Emma (18) en Alec (16) CARRIÈRE: Begint op 5-jarige leeftijd met tennis, waarbij zijn uit Tsjecho-Slowakije gevluchte vader hem traint. Op z’n zeventiende wordt hij, mede dankzij een groeispurt, een internationale topspeler. Hij wint zeventien enkelspeltitels. In 2003 stopt hij met proftennis vanwege een blessure. Sinds 2004 is hij directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Ook is hij coach van Milos Raonic.

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf, Beeld: HH