Vrijwilliger Els staat mensen bij in de laatste fase van hun leven

Van wieg tot graf zijn Nederlanders omringd door enthousiaste vrijwilligers. Op Nationale Vrijwilligersdag, donderdag 7 december, brengt Michiel van Erp in Leve de vrijwilliger! een ode aan hen. Eén van die mensen is Els Brussee (71), zij staat mensen bij in de laatste fase van hun leven. “Afscheid nemen vind ik moeilijk.”

Koffie schenken in het ziekenhuis, kinderen voorlezen in de bibliotheek, achter de kassa staan in de kringloopwinkel: er is ‘gezelliger’ vrijwilligerswerk te bedenken dan mensen bijstaan in de laatste fase van hun leven. Toch doet Els Brussee uit Den Haag dit werk met veel liefde en voldoening. “Ik heb altijd in de thuiszorg gewerkt en ben graag met mensen bezig. De dood hoort bij het leven en ik vind het heel mooi om mensen die gaan sterven en hun dierbaren te kunnen begeleiden.”

Sinds vier jaar is Els vrijwilliger bij Stichting Terminale Zorg door Vrijwilligers in Den Haag. Als de dierbaren de verzorging van iemand in de laatste fase van zijn of haar leven teveel wordt, kan Els bijspringen. Om dit werk te kunnen doen volgde ze een opleiding waarin ze niet alleen praktische zaken leerde, maar ook hoe je omgaat met moeilijke onderwerpen als de dood.

Bijbellezen

Inmiddels heeft zij al zestien terminaal zieke mensen bijgestaan. De eerste ontmoeting met een ‘nieuw’ iemand is altijd spannend, vindt Els (op de foto rechts). “Je bent toch zomaar in de privésituatie van iemand die weet dat hij of zij gaat sterven. Je moet het vertrouwen winnen, maar dat gaat bij de een makkelijker dan bij de ander.” Wat ze
precies voor iemand doet, is afhankelijk van de behoefte.

Zo wilde Yvon (58, links), die in Leve de vrijwilliger! te zien is, graag dat ze meeging naar de dokter, de apotheek en de kapper. Maar ze is ook bij een vrouw van bijna honderd geweest, voor wie ze ’s avonds een hapje in de magnetron opwarmde en een stukje uit de Bijbel voorlas. Ook is het weleens gebeurd dat Els hielp met praktische zaken of koken.

In veel gevallen is Els er niet alleen voor de zieke, maar ook voor de mensen om hem of haar heen. “Mantelzorgers vinden het vaak moeilijk om een zieke alleen te laten. Alles moet ‘even vlug’. Dan spring ik in, zodat ze ook wat tijd voor zichzelf hebben. Laatst was ik bij een zoon die zijn terminale moeder in huis had genomen, hij wilde niet dat ze naar een hospice ging. Ik kwam elke vrijdagavond, zodat hij met vrienden uit kon gaan en even stoom af kon blazen.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Leve de vrijwilliger! is op donderdag 7 december om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Marjolein de Jong