Wilfred Genee: ‘Ik ken de factor stress niet’

Zijn agenda zit bomvol. Wilfred Genee presenteert Veronica inside, maakt radio, schrijft columns en houdt zich bezig met gezonde voeding. En dan gaat hij op zondagavond ook nog de talkshow Café Hendriks en Genee presenteren. ‘Ik heb het geluk dat het me allemaal relatief gemakkelijk afgaat.

Klopt het dat je veel boeken leest over persoonlijke ontwikkeling?

“Ja. Maar dat moet je niet groter maken dan het is. Dan word ik er weer op aangesproken dat ik boeddhist ben. Maar ik denk wel dat iedereen er baat bij heeft om het hoofd en hart wat meer met elkaar in lijn te brengen. Want daar komt de kernboodschap van al die zelfhulpboeken uiteindelijk toch op neer.”

Wat haal jij eruit?

“Probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Zeker in het televisievak zie ik te vaak mensen dingen doen die ze niet leuk vinden. Of ze doen zich anders voor dan ze zouden willen zijn. Veel tv-mensen nemen zichzelf veel te serieus. Maar hoe succesvol je ook bent, iedereen is inwisselbaar. Ik ook. Daarom vind ik je moet doen wat je oprecht leuk vindt en daar zo goed mogelijk in proberen te worden. Als dat succes of roem oplevert, is dat mooi meegenomen. Maar jouw intrinsieke motivatie moet altijd vooropstaan. Anders leidt het tot teleurstelling en frustratie.”

Op tv sla je nu een zijpad in. Samen met Hélène Hendriks presenteer je Café Hendriks & Genee. Wat wordt dat?

“Een talkshow over de actualiteit, Vanuit een bruin café, het krijgt een iets lossere sfeer dan de bekende actualiteitentalkshows. Het is in eerste instantie voor zes weken, maar met de intentie om er iets structureels van te maken. Qua kijkcijfers is mijn verwachting niet hoog. Ik wil niet gelijk in de underdogpositie gaan zitten, maar ik ben wel realistisch. VI scoorde het eerste jaar nauwelijks. En dat kwam toch ook best goed.”

In hoeverre vullen jullie elkaar aan?

“Ik denk dat haar vrouwelijke, zachtere kant, die ik minder heb, voor een goed evenwicht kan zorgen. In onze verschillen versterken we elkaar. Anderzijds delen we onze sportachtergrond en een bepaalde dynamiek. Als een interview bij de een totaal niet loopt, kan de ander zeggen: ‘Nou, dat loopt weer lekker hè!’ Een beetje relativeringsvermogen kan in dit vak geen kwaad.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 22. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx