Willemijn Hoebert: ‘Die knop moet om’

Op de dag dat in het Poolse Katowice de VN Klimaatconferentie begint, is Willemijn Hoebert (40) met NOS-collega’s Peter Kuipers Munneke en Gerrit Hiemstra te zien in de thema-avond Wat een weer! De klimaatverandering verontrust de weervrouw. ‘De generaties na mij gaan er zeker last van krijgen.’

Hoe ongerust ben jij over de klimaatverandering?

“Best ongerust eigenlijk. Ik lig er niet wakker van, maar dat zegt niks, want ik lig nergens wakker van. Die knop moet om, we moeten er met zijn allen wat aan gaan doen en daar niet nog twintig jaar mee wachten. Hier in Nederland is mijn grootste zorg de stijging van de zeespiegel. Er is nog veel onduidelijk, maar laatst kwam wel een bericht naar buiten dat de zeespiegel sneller stijgt dan eerder verwacht. Van dat soort berichten ga ik ’m wel een beetje knijpen. We liggen al zo laag hier in Nederland en de bodem daalt op sommige plekken. Ik ben net veertig geworden en denk niet dat ik er nog iets van ga merken, maar de generaties na mij kunnen er zeker last van krijgen.”

Wat doe jij persoonlijk om het tij te keren?

“Ik let in de supermarkt altijd op waar mijn eten vandaan komt en koop zoveel mogelijk eten bij boeren uit de omgeving. Ook hebben we thuis lange tijd zelf een moestuin gehad en dat ga ik zeker weer doen, mijn ei- gen groenten verbouwen. We eten minder vlees, al is dat soms een uitdaging met twee zonen die gek op vlees zijn. Ik vind vlees zelf ook heel lekker, maar eet het wel zo min mogelijk. We rijden elektrisch en ik stap zoveel mogelijk op de ets. En vliegen probeer ik ook te beperken. Dus ja, we zijn zeker klimaatbewust.”

Waar komt je fascinatie voor het weer vandaan?

“Ik had als kind geen weerstationnetje in de tuin staan. Eigenlijk wilde ik piloot worden, maar dat had ergens ook wel met het weer te maken. Ik vind die wolkenluchten vanuit het vliegtuig fascinerend. Soms is het een uitgestrekte vlakte, dan weer golfjes of krulletjes. Prachtig. Omdat ik vrij onzeker en verlegen was – en nog steeds een beetje ben – durfde ik de piloten- opleiding niet aan. Daarna twijfelde ik tussen vliegtuigbouwkunde en meteorologie en uiteindelijk is het meteorologie geworden.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Wat een Weer! is maandag om 20.55 te zien op NPO 2. 

Tekst: Lieneke van der Fluit