Confrontaties, Dingen die je meeneemt op reis, Over de gekte van een vrouw, De dubbele waarheid

Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld.

Het boek

Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis. Hoe zal de ontvangst zijn?

De schrijver

Simone Atangana Bekono (1991) groeide op in Brabant. Ze debuteerde als dichter in 2017 met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat:

‘Ik heb geen spijt. Dat ik geen spijt heb en dat niemand het raar vindt dat ik hier zit is een kleed dat over de randen van de put wordt gelegd.’ (p. 158)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Confrontaties.

Boekentips

Aroa Moreno Duran: Dingen die je meeneemt op reis

Katia heeft haar jeugd doorgebracht in Oost-Berlijn, in de schaduw van de Muur, die de stad verdeelt. Voor haar vader, die de Spaanse Burgeroorlog is ontvlucht, vertegenwoordigt de communistische kant van Duitsland alles waarvoor hij in Spanje heeft gestreden en geleden. Katia kent geen andere manier van leven, totdat een toevallige ontmoeting met een jonge man uit het Westen haar nieuwsgierigheid naar de rest van de wereld doet ontwaken. Pas als ze de gevaarlijke reis heeft volbracht, begrijpt Katia wat ze in Oost-Berlijn heeft achtergelaten. En de Muur moet vallen voordat ze ontdekt wat de verwoestende gevolgen van haar keuze zijn geweest voor haar familie in ballingschap.

Uitgeverij Querido 168 blz. €18,99 (e-book €10,99)

Astrid H. Roemer: Over de gekte van een vrouw

De achttienjarige Noenka wordt, wanneer zij als lerares het nest verlaat, in een samenleving gezogen die vibreert van identiteiten, botsende levensovertuigingen, agressie en persoonlijke belangen. Na negen dagen scheidt zij van haar gewelddadige man Louis en begint ze verhoudingen die haar niet bieden wat ze zoekt. Er wordt over haar geroddeld tot zij niet veilig meer is. Haar ouderlijk huis valt langzaam uiteen door de kanker die haar moeder velt, waardoor zij moet terugkeren naar haar geboortedorp. Per toeval vindt zij een uitweg die haar levensgeluk schenkt.

Uitgeverij Prometheus 224 blz. €20

Roelof Smit: De dubbele waarheid

Ruben: model, knap, succesvol. Milan: intelligent, onzeker, gevoelig. Ze brengen een nacht met elkaar door, maar beleven die allebei anders. Terwijl Ruben zijn weg vervolgt naar internationale roem, stort Milans wereld in. Jaren later gaat Milan de confrontatie met Ruben aan en beheersen #metoo, advocaten en sociale media de levens van beide jonge mannen. Wat is er werkelijk gebeurd? Wie is de dader en wie is het slachtoffer? En is de wereld wel zo zwart-wit? In De dubbele waarheid zijn de twee kanten van het boek ook de twee kanten van het verhaal. Milan en Ruben vertellen ieder hun eigen versie. Het maakt niet uit welk perspectief het eerst gelezen wordt. Of misschien ook wel…

Uitgeverij Podium 208 blz. €20,99 (e-book €9,99)

Volgende week

Volgende week leest Mieke Klara en de zon van Kazuo Ishiguro