Ogentroost, Ondertussen in Dopamine City, Meta is haar naam, Tongkat

Experimentele roman. Ef kan praten met dieren en planten en probeert vrede en liefde aan de wereld te schenken door het Zonnelied te verklanken.

Het boek

Ef leeft al jaren teruggetrokken in een oude stacaravan aan de rand van een vakantiepark. Ze heeft genoeg aan het gezelschap van de dieren en planten op haar perceel, maar ze wordt geplaagd door stemmen uit het verleden. Wanneer Ef besluit het Zonnelied van Franciscus van Assisi te verklanken, om licht en vrede aan de wereld te schenken, neemt haar leven een dramatische wending.

De schrijver

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Hij schrijft romans, verhalen, essays, gedichten en toneel. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik kijk altijd door een spinnenweb,’ fluistert ze, ‘als een aan het rag vastgekleefd insect.’ (p. 91)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Ogentroost.

Boekentips

DBC Pierre: Ondertussen in Dopamine City

Rioolwerker en weduwnaar Lon Cush wordt ontslagen bij de afdeling Environmental Services van Octagon, een schimmig bedrijf dat het voor het zeggen heeft in de Amerikaanse stad waar Lon woont. Hij staat ver af van de snel veranderende maatschappij. In een poging om een aan zijn dochter uitgedeelde klap goed te maken, geeft hij haar een eigen smartphone. Vanaf dit moment belandt zowel dochter Shelby als Lon via hun scherm steeds dieper in die alternatieve onlinewereld, waarbuiten sociaal contact nauwelijks nog plaatsvindt en waarin ieders activiteit door Octagon nauwlettend in de gaten gehouden wordt. In hoog tempo wordt de tastbare wereld slechts een verlengstuk van wat zich online afspeelt.

Uitgeverij Lebowski 432 blz. € 26,50 (e-book € 14,99)

Michael Tedja: Meta is haar naam

Tijdens haar studie verliest de dochter haar moeder op raadselachtige wijze. Thema’s als de dood, verdriet en woede komen in deze experimentele roman voorbij in een tocht langs gedachten en gevoelens in de fase van rouw. Dit wroetende zoeken naar antwoorden voltrekt niet binnen het kader van een gewone roman. Beschouwende passages wisselen af met autobiografische notities, maar in dit amalgaam van genres staat draait het vooral om het taalspel zelf. Voetnoten, opmerkingen in de marge, raamvertellingen en andere interrupties zijn enkele van de vormexperimenten.

Uitgeverij IJzer 286 blz. € 22,50

Peter Verhelst: Tongkat

Wanneer Prometheus, de jongen-die-het-vuur-bewaart-achter-zijn-tanden, wordt vermoord, treedt een winter in die het land jarenlang zal teisteren. Als ook de koning verdwijnt, breekt de revolutie uit. Veel mensen lijken iets te maken te hebben met de dood van Prometheus. Zoals Ulrike, die zowel de koning als Prometheus heeft gekust; een kamerjongen van de koning die zich in stilte bekwaamt in de kunst van het terrorisme; de Centauren, die half jongen zijn en half motorfiets, en Prometheus’ moeder, die in een muur woont.

Uitgeverij De Bezige Bij 352 blz. € 29,99 (e-book € 11,99)

Volgende week

Wolvenkoorts van Kirstin Ekman.