De jongeman, De oorlog heeft geen vrouwengezicht, Christuslegenden, Familiestukken

Het verhaal over een voorbije liefdesrelatie met een dertig jaar jongere man is te zien als de sleutel tot het lezen van het werk van Annie Ernaux.

Het boek

In De jongeman vertelt Annie Ernaux summier (en in de eerste persoon enkelvoud) over een voorbije liefdesrelatie met een dertig jaar jongere man. Zijzelf is dan al bijna zestig. In compacte, intense, uiterst efficiënte zinnen zoekt ze naar een antwoord op de vraag wat er in die relatie op het spel stond. Voor haarzelf was dat herleven: zich opnieuw jong voelen, maar ook ingewijd worden in haar eigen verleden. De jongeman is een sleutel tot het lezen van Ernaux’ werk. Al haar thema’s komen in deze miniatuur samen: tijd, herinnering, liefde, maatschappij, en hoe haar leven steevast in het teken staat van het nog te schrijven boek.

De schrijver

Annie Ernaux (Lillebonne, 1940) is een Franse schrijfster van voornamelijk autobiografische romans. In 2022 kreeg zij de Nobelprijs voor literatuur.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wat ik in deze relatie voelde was iets wat zich niet liet verwoorden.’ (UIT: DE JONGEMAN, P. 26)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De jongeman.

Boekentips

Svetlana Alexijevitsj: De oorlog heeft geen vrouwengezicht

Svetlana Alexijevitsj ontving in 2015 de Nobelprijs voor literatuur. Ze is geboren in Oekraïne, maar groeide op in Wit-Rusland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten ongeveer een miljoen vrouwen in het Rode Leger, maar hun verhaal is nooit verteld.

Svetlana Alexijevitsj verzamelde de herinneringen van honderden van hen die scherpschutter waren, tanks bestuurden of in veldhospitaals werkten. Hun verhaal is niet het verhaal van strijd alleen, maar dat van mensen in oorlog: wat gebeurde er met hen, hoe werden ze door de oorlog veranderd? Hoe was het om te leren te doden? Samen vertellen ze het niet-heroïsche verhaal van de oorlog, dat ontbreekt in eerdere getuigenissen van veteranen.

Uitgeverij De Bezige Bij 384 blz. € 31,99 (e-book € 9,99, luisterboek €16,99)

Selma Lagerlöf: Christuslegenden

Selma Lagerlöf ontving in 1909 als eerste vrouw de Nobelprijs voor literatuur. Ze is vooral bekend geworden van De wonderbare reis van Niels Holgerson. Selma Lagerlöf was een streng gelovige vrouw, wat zeer sterk naar voren komt in de vele boeken die zij geschreven heeft. Haar beschrijvingen van de natuur hebben ook altijd de wonderen van de schepping als uitgangspunt. In Christuslegenden volgt Selma op haar eigen beschrijvende wijze de verhalen uit de Bijbel, ten tijde van het lijden en sterven van Jezus.

Uitgeverij Calbona 158 blz. € 19,95 (e-book € 1,99)

Alice Munro: Familiestukken

Alice Munro ontving in 2013 de Nobelprijs voor literatuur. Haar oeuvre bestaat vooral uit korte verhalen. Subtiel aangescherpt met haar kenmerkende precisie en mededogen, belichten deze verhalen de alledaagse maar verbazingwekkende bijzonderheden in het leven van mannen en vrouwen, ouders en kinderen, vrienden en geliefden terwijl verliefd worden, delen, ruzie maken, een nederlaag lijden, op weg gaan naar het onbekende of een manier vinden een plaats in de wereld te vinden.

Uitgeverij De Geus 400 blz. € 28,99 (e-book € 11,99)

Volgende week

Leest Mieke Testament van de ziel van Hylke Speerstra.