Alles is OKÉ, De afrekening, Moeder af, Wolf

Ieder mens heeft ten minste één verhaal dat zegt: dit ben ik.

Het boek

Dit is het verhaal van mevrouw Stevens. Tegenwoordig slijt ze haar dagen in een flat, terwijl de spinnen in haar hoofd alles langzaam wegvreten wat haar dierbaar was. Maar ooit was ze een bevlogen lerares die besloot op te staan tegen het onrecht dat haar werd aangedaan door de demonische schooldirecteur Pauwels. Uit alle macht probeert haar zoon deze geschiedenis om te smeden tot een heroïsche tragikomedie, voordat die voorgoed met haar verdwijnt.

De schrijver

Ivo Victoria (Antwerpen, 1971) studeerde in Leuven. Hij is muzikant en programmeur. Hij debuteerde in 2009, Alles is OKÉ is zijn vijfde roman.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Er wordt weleens beweerd dat foto’s en filmpjes herinneringen oproepen. Dat is verkeerd. De foto of het filmpje ís de herinnering.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Alles is OKÉ

Boekentips

Guido van Heulendonk: De afrekening

Een volkswijsheid zegt dat het huis van je ouders leegruimen meevalt, tot je aan de zolder begint. Govert Delvoix, gewezen boekhandelaar, ondervindt het aan den lijve. Wanneer zijn moeder sterft, duikt onverwacht een doos op met explosief materiaal. Een en ander moet ernstig worden herbezien: zijn vaders oorlogsverleden, maar ook zijn eigen verleden, met name zijn relatie tot zijn eerste, vroeg gestorven vrouw. Spoedig krijgen de gebeurtenissen een dynamiek waarin waarheid en verzinsel, geschiedenis en mythe elkaar omarmen in een duizelingwekkende danse macabre. En Govert danst mee, overmoedig, overtuigd als hij is dat hij de dans leidt.

Uitgeverij De Arbeiderspers 272 blz. €19,99, e-book €11,99

Fen Verstappen: Moeder af

Onze moeder had internationaal succes als modeontwerper en leefde een leven dat tot de rand toe gevuld was met hysterische kunstenaarsvrienden, nachtelijke cafébezoeken, hard werken en ons. Totdat ze een hersenbloeding kreeg. Als ze uit haar coma ontwaakt, blijkt ze volledig invalide en niet meer in staat om te communiceren. Nu moeten wij vorm geven aan een verlies dat geen tradities kent en zorgdragen voor een vrouw die altijd onze moeder is geweest, maar die we opnieuw moeten leren kennen.

Uitgeverij Das Mag 144 blz. €19,99, e-book €12,99

James Worthy: Wolf

Ondanks dat al zijn dromen zijn uitgekomen lukt het de naamloze hoofdpersoon maar niet om een gevoel van geluk te ervaren. Zijn relatie staat op springen, zijn vader is dementerend en spoken uit het verleden jagen onrustig door zijn hoofd. Wanneer hij een brief krijgt van een oudere man die zegt hem te kunnen helpen, besluit hij de uitnodiging aan te nemen. Op het platteland van Groningen moet hij de confrontatie met zichzelf aangaan, maar eenmaal daar blijkt al snel dat de man er nogal onalledaagse methodes op nahoudt. Wie helpt wie nu eigenlijk? De werkelijkheid verandert steeds meer in een sprookje en het geluk lijkt ongrijpbaarder dan gehoopt.

Uitgeverij Lebowski 206 blz. €21,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Nederzettingen van Sanneke van Hassel.