Als de liefde, Bedrog, Hemel, Shy

Een man wil een nieuw leven beginnen. Als het iets begint te worden met een nieuw vrouw komt hij in contact met zijn grote jeugdliefde. Ze heeft ALS.

Het boek

Een man wil een nieuw leven beginnen. Als het iets begint te worden met een nieuw vrouw komt hij in contact met zijn grote jeugdliefde. Ze heeft ALS.

De schrijver

Theodor Holman (Amsterdam, 1953) is een Nederlandse schrijver, columnist, scenarioschrijver en radiopresentator. Hij heeft een dagelijkse column in Het Parool.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik wil andere herinneringen. Ik wil herinneringen die de dood vertragen, niet versnellen.’ (p. 52)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Als de liefde

Boekentips

Joeri Felsen: Bedrog

De komst van Ljola wordt aangekondigd. De schrijver, een zakenman, kent haar alleen uit verhalen. Al voor hij haar ziet weet hij dat zij zijn grote liefde moet worden. Daarvoor stelt hij dan ook alles in het werk. We lezen over een obsessieve liefde, over overspel, horecabezoek, een wat teleurstellend uitje naar Bretagne, halve ontmoetingen – en vooral over zelfinzicht. Joeri Felsen, wiens werk is herontdekt, wordt geprezen als ‘de Russische Proust’. Dat heeft hij te danken aan de constructie van zijn vaak lange zinnen en aan de nauwgezette introspectie waaraan hij zichzelf onderwerpt bij zijn beleving van de liefde – en aan de niets ontziende wijze waarop hij het karakter en handelen van zijn vriendin beschrijft en analyseert.

Uitgeverij Athenaeum 216 blz. € 23,99 (e-book € 14,99)

Mieko Kawakami: Hemel

Een veertienjarige jongen wordt onophoudelijk en op verschrikkelijke wijze gepest op school omdat hij een lui oog heeft. Hij verzet zich niet tegen het geweld van zijn klasgenoten, hij lijdt in stilte. De enige persoon die begrijpt wat hij doormaakt is Kojima, een meisje uit zijn klas. Want ook zij moet dagelijks het gepest van klasgenoten ondergaan. De twee beginnen af te spreken na schooltijd en blijken een grote steun voor elkaar te zijn. Steeds dichter groeien ze naar elkaar toe. Maar wat stelt hun vriendschap nu echt voor? Want wat kan een vriendschap betekenen als die gebaseerd is op angst als gedeelde ervaring?

Uitgeverij Podium 224 blz. € 17,99 (e-book € 11,99)

Max Porter: Shy

Dit is het verhaal van een paar opmerkelijke uren uit het leven van een getroebleerde tiener. Hij wandelt de nacht in en luistert naar de stemmen in zijn hoofd: die van zijn leraren, zijn ouders, de mensen die hij pijn heeft gedaan, de mensen die van hem proberen te houden. Hij ontsnapt aan Laatste Kans, een tehuis voor ‘moeilijk opvoedbare jongemannen’ en aan zijn nachtelijke angsten, zijn verleden en de beladen vraag of hij een toekomst heeft.

Uitgeverij De Bezige Bij 128 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

De Kuil van Laura van der Haar.