Als je de stilte ziet, De lus, In de tunnel, Een ander leven

De hoofdpersoon in de nieuwe roman van Thomas Verbogt wil graag verbinden met Sander, zijn pleegbroer.

Het boek

Dat lukt niet, er staat iets in de weg. Iets wat hij niet kan duiden, maar dat hem een leven lang achtervolgt. Wanneer hij zijn ouderlijk huis verlaat en daarmee ook zijn grote liefde uit het oog verliest, begint hij aan de zoektocht naar zijn eigen leven. Die is onlosmakelijk verbonden met een geheim dat tussen Sander en hem in staat.

De schrijver

Thomas Verbogt (Nijmegen, 1952) debuteerde in 1981 met De feestavond. Verbogt heeft een column in De Gelderlander en is te horen op de VPRO-radio.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Als je de stilte ziet

Boekentips

Martha Heesen: De lus

Een zonderling uitgedoste oude vrouw staat dagelijks bij de tramhalte, scheldend en foeterend op haar medemens, ingespannen turend naar de naderende trams. Ze wacht tot ze zeker weet dat hij het is. Dan rijdt ze mee tot aan de keerlus, bespiedt de bestuurder, vraagt zich af of hij haar ziet, en of hij het allemaal nog weet. Ze wordt gekweld door de herinnering aan wat ze heeft gedaan, en vooral aan wat ze heeft nagelaten, meer dan vijftig jaar geleden.

Uitgeverij Van Oorschot 106 blz. €19,50

Arjaan van Nimwegen: In de tunnel

Een nieuwsberichtje roept bij de verteller herinneringen op aan een verleden waarin hij een rol heeft gespeeld. Alleen weet hij niet meer welke, want zijn geheugen vertoont gaten. Gealarmeerd door het krantenbericht gaat hij in zijn geboortedorp in het oosten van het land op zoek naar de betrokkenen bij een aantal moorden, veertig jaar geleden. Tijdens zijn onderzoek begint de verteller langzaam te beseffen dat zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen van toen wellicht groter is geweest dan hij had gehoopt, al twijfelt hijzelf steeds meer aan de waarheid van zijn bevindingen. Hij moet ook wel; zijn haperende geheugen wíl immers geen weet meer hebben van de feiten.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 254 blz. €22,99, e-book €12,99

Julien Sandrel: Een ander leven

Een vriendin van de familie vraagt de negenendertigjarige Romane op een dag waarom ze in tranen uit een kliniek in Marseille kwam. Ze reageert vol ongeloof, ze is daar nog nooit geweest. De vriendin is echter stellig en beweert zelfs dat Romane een opvallende rode pruik droeg. Romane kan het verhaal niet van zich afzetten. Maar wat niemand weet is dat ze van nature roodharig is, maar dat ze haar haar al sinds de puberteit bruin verft. Wie is die vrouw in Marseille? Romane besluit om het mysterie te onderzoeken. Op haar zoektocht naar de waarheid zal ze voor meer verrassingen komen te staan dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Uitgeverij Cargo 254 blz. €19,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De vondeling van Eva Maria Staal.