Bakhita, De reizigers, Schilderslief, Het negerboek

Het verhaal van Bakhita, ‘Geluksvogeltje’, die na een leven van slavernij, uitbuiting en misbruik in Italië terechtkomt.

Het boek

Het verhaal van Bakhita, ‘Geluksvogeltje’, die na een leven van slavernij, uitbuiting en misbruik in Italië terechtkomt en daar in het klooster treedt en haar leven aan arme en verwaarloosde kinderen wijdt.

De schrijver

Véronique Olmi (Nice, 1962) is schrijver van romans en toneelstukken. Bakhita stond op de shortlist van de Prix Goncourt en de jongerenprijs Prix Goncourt des lycéens.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Bakhita snikt, en door haar tranen heen die branden in haar ogen vol stof, ziet ze hoe de jonge slavin zich al krijsend de haren uit het hoofd trekt.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Bakhita

Boekentips

Lawrence Hill: Het negerboek

Aminata is nog klein als ze uit Afrika wordt weggevoerd, de hel van een slavenschip weet te overleven en terechtkomt op een indigoplantage in South Carolina. Ze groeit op in gevangenschap, maar weet zich dankzij haar doorzettingsvermogen en intelligentie vrij te maken. Wat volgt is een uitzonderlijke reis via Canada, terug naar Afrika en ten slotte naar Londen. Lawrence Hill noemde zijn boek naar The Book of Negroes, het Engelse maritieme register waarin de gegevens van drieduizend vrijgemaakte slaven zijn vastgelegd die in 1783 vanuit Manhattan naar Canada zeilden in de hoop er een nieuw bestaan op te bouwen.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 448 blz. €22,99, e-book €4,99

Regina Porter: De reizigers

Agnes Miller, een jonge zwarte vrouw, wordt met haar vriendje op een verlaten weg in Georgia door de politie aangehouden. Het is 1966, en de verschrikkelijke gebeurtenissen die dan volgen laten diepe sporen na in Agnes’ leven.

Uitgeverij De Bezige Bij 366 blz. €22,99, e-book €12,99

Simone van der Vlugt: Schilderslief

Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard.

Uitgeverij Ambo Anthos 320 blz. €20,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo.