Bloedwonder, Wonderlamp, Het leven anno nu

Alkmaar, eind negentiende eeuw. Op een nacht is Engel Smit getuige van een kwestie van leven en dood waarin hij verzuimt in te grijpen.

Boek van de week

Het boek

In de jaren die volgen slaat het noodlot toe, keer op keer. Tot Engel niet meer kan, en besluit op te staan tegen de hoogste macht die hij kent.

De schrijver

Barry Smit (Alkmaar, 1974) werkte op het Binnenhof als voorlichter en tekstschrijver, en gaf campagnetrainingen in Egypte en Tunesië. Hij is nu communicatiestrateeg bij Bits of Freedom. In 2013 debuteerde hij met Om het nu, dat net als Tahrir (2015) bij Atlas Contact verscheen. De dubbelroman Ondijk/Punt (2017) verscheen bij Lebowski, net als Bloedwonder.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u op barrysmit.com.

Citaat

‘Toen de tranen zijn hals in liepen, haalde hij zo diep adem dat het de kamer vacuüm leek te trekken.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Bloedwonder van Barry Smit.

Boekentips

Désanne van Brederode: Wonderlamp

Oktober 2017. De verteller en haar zoon maken een korte reis naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Al op de eerste avond in Bethlehem ontmoeten ze Aladdin in een souvenirwinkel. Hij doet alsof hij hen al verwachtte en stelt voor om hun gids te worden. Dankzij hem leren ze het alledaagse leven van de Palestijnen kennen. Ook al is de vriendschap met Aladdin misschien niet wat ze lijkt, eenmaal thuis blijft het heimwee naar zijn winkel. Een intiem eerbetoon – niet aan onvervulde of zelfs gebroken verlangens, maar aan het menselijke talent om te verlangen. Overvloedig, naïef en dwaas. Dwars tegen de feiten in.

Uitgeverij Querido 360 blz. €21,99 (e-book €11,99)

Sara Collins: De bekentenissen van Frannie Langton

Het dienstmeisje Frannie Langton staat terecht voor de moord op haar werkgevers en de verklaringen tegen haar stapelen zich op. Ze weet dat ze haar verhaal moet vertellen, ook als anderen haar de mond willen snoeren. Zou ze echt de enige persoon van wie ze ooit gehouden heeft, vermoord kunnen hebben? Een beeld van hoe ras, klasse en onderdrukking het slechtste in mensen naar boven brengt terwijl het voor anderen een innerlijke kracht aanwakkert. Bovenal een verhaal over een meisje dat in de verkeerde tijd op de verkeerde plaats geboren is. Een meisje dat zowel slachtoffer als dader is in een wereld die haar het liefste ten onder ziet gaan.

Uitgeverij Hollands Diep 416 blz. €21,99 (e-book €9,99)

Anthony Trollope: Het leven anno nu

Aan het eind van de 19e eeuw betreedt Melmotte de beursvloer van Londen. Hij wordt geacht onmetelijk rijk te zijn en een succesvol zakenman. Melmotte verzamelt de adel om zich heen om zijn status te verhogen. Zijn ster stijgt snel, maar dan duiken geruchten op dat hij gefraudeerd heeft. Niettemin verovert Melmotte een parlementszetel voor Westminster. Talrijke subplots steken de draak met de gemakzucht en arrogantie van de adel, het opportunisme van de politiek en de invloed van en op de literaire kritiek. Zo leefde men toen, maar veel is herkenbaar. Opportunisme, malversaties binnen de financiële wereld, Anthony Trollope (Londen, 1815-1882) bewijst dat er niks nieuws onder de zon is.

Uitgeverij IJzer 880 blz. €32,50

Volgende week

Heeft Mieke zomerpauze tot half augustus.