Bij de buren, Het nieuwe leven, Aan het einde van de wereld, Pleegkind

Julia en haar man verhuizen van de grote stad naar het platteland.

Het boek

Julia en haar man verhuizen van de grote stad naar het platteland. Daar ontmoet Julia de zestigjarige Astrid. Beiden proberen de moed erin te houden.

De schrijver

Kristine Bilkau (Hamburg, 1974) is journalist en schrijfster. Ze studeerde geschiedenis in Hamburg. Ze maakte haar romandebuut in 2015 met De gelukkigen.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hoe vaak heeft ze zich vergist en in de schemering gedaantes gezien die er niet waren?’ (p.211)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Bij de buren

Boekentips

Tom Crewe: Het nieuwe leven

Na een jarenlange worsteling met zijn verlangens vindt John Addington, getrouwd en vader van drie volwassen dochters, een nieuwe liefde. Een man, Frank. Elders in Londen wordt het huwelijk van Henry Ellis en zijn vrouw Edith op de proef gesteld door de heftige liefdesrelatie van Edith met een vrouw, Angelica. Het zijn verboden liefdes in het Londen van de late negentiende eeuw. Wanneer John en Henry elkaar leren kennen besluiten ze een boek te schrijven, een hartstochtelijk pleidooi voor persoonlijke en seksuele vrijheid. Maar vlak vóór de verschijning ervan wordt Oscar Wilde gearresteerd. Die dramatische gebeurtenis plaatst John en Henry voor een dilemma: welke prijs zijn ze bereid te betalen voor het nieuwe leven dat ze voorstaan?

Uitgeverij de Arbeiderspers 408 blz. € 29,99 (e-book € 17,99)

Kristin Hannah: Aan het einde van de wereld

Sinds Ernt Allbright is teruggekeerd uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was, kost het hem moeite het normale leven weer op te pakken. Op een dag verhuist hij met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden. Zijn dochter Leni hoopt dat die drastische stap hun eindelijk rust zal brengen. In het begin lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een gemeenschapje van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als de winter invalt en de staat in maandenlange duisternis en bittere kou wordt gehuld, verslechtert Ernts toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.

Uitgeverij Boekerij 528 blz. € 17,99 (e-book € 9,99, luisterboek €19,99)

Claire Keegan: Pleegkind

Een klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 96 blz. € 17,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Niets dat hier hemelt van Tomas Lieske.