Bloemblad van zee, Het Duitse meisje, De patiënten van dokter Garcia, De kapiteinsdochter

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk.

Het boek

Víctor Dalmau vlucht met zijn vriendin  Roser Bruguera na de Spaanse Burgeroorlog naar Chili. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.

De schrijver

Isabel Allende (Lima, 1942) is een Chileens journalist en schrijver. Ze debuteerde in 1982 met Het huis van de geesten. Sinds 1988 woont ze in Californië.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Niets was zeker, de toekomst bestond niet, ze hadden alleen dat moment om ervan te genieten voordat de oorlog het van hen wegrukte.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Bloemblad van zee

Boekentips

Armando Lucas Correa: Het Duitse meisje

Voordat alles veranderde had de Joodse Hannah Rosenthal een heerlijk leventje. Maar nu, in 1939, zijn de straten behangen met rood-wit-zwarte vlaggen; de bezittingen van haar familie worden in beslag genomen en ze zijn niet langer welkom op plekken die vroeger een tweede thuis waren. Dan dient zich een uitweg aan: de SS St. Louis, een oceaanstomer die Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland biedt. Het lukt de Rosenthals een plaats te bemachtigen en ze vertrekken richting Havana. Maar al snel zorgen onheilspellende geruchten ervoor dat de voorzichtige hoop van de passagiers plaatsmaakt voor angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot.

Uitgeverij Boekerij 368 blz. €12,99, e-book €9,99

Almudena Grandes: De patiënten van dokter García

Wanneer dokter Guillermo García Medina in 1937 het leven van Manuel Arroyo Benítez redt, ontstaat er tussen de twee mannen een hechte vriendschap. Na zijn herstel wordt Manuel teruggeroepen naar Genève. Guillermo denkt dat hij hem nooit meer terug zal zien. Maar dan, jaren later, keert Manuel plots terug voor een nieuwe, gevaarlijke opdracht. Hij is vastbesloten het onderduikingsnetwerk van veelgezochte nazikopstukken uit het Derde Rijk, gerund door Clara Stauffer, te infiltreren. En wie anders dan Guillermo kan hem hierbij helpen?

Uitgeverij Signatuur 832 blz. €29,99, e-book €16,49

Alexandr Poesjkin: De kapiteinsdochter

In deze razend spannende, maar ook geestige en bovenal ontroerende vertelling wordt een onvergetelijk beeld geschilderd van de kozakkenopstand onder leiding van Jemelian Poegatsjov, een extreem gewelddadige episode uit de Russische geschiedenis die zich afspeelde tijdens het bewind van Catharina de Grote. Het hoofdthema is de eeuwige worsteling tussen trouw en verraad, zowel in iemands persoonlijke leven als in zijn publieke functioneren. Poesjkin spint aan de hand van een half dozijn personages een even complexe als transparante intrige, in de volstrekt natuurlijk aandoende, sprankelende stijl die hem tot een van de grootste taalkunstenaars aller tijden maakt.

Uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep 160 blz. €18,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers.