De gloed van Sint-Petersburg, Notendop en De bekeerlinge

Deze week in de boekenclub het boek van de week 'De gloed van Sint-Petersburg van Jan Brokken met drie boekentips. Deze week zijn dat 'De bekeerlinge' van Stefan Hertmans, 'Van mensen en vogels' van Margriet de Moor en 'Notendop' van Ian McEwan.

Boek van de week

De gloed van Sint-Petersburg van Jan Brokken.

Het boek

In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was nog verre van voorbij. Nu, veertig jaar later, keert hij terug om de stad ter herontdekken. Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden: Achmatova, Mandelstam, Brodsky, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Berberova, Tsjaikovski, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen.

De schrijver

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie (verfilmd in 1991) en schreef onder andere De regenvogel, Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding bereikte hij een breed publiek. Eerder dit jaar besprak Mieke van Brokken De Kozakkentuin.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

“Vreemd, met geen stad voel ik me sterker verbonden dan met Sint-Petersburg en tegelijkertijd jaagt geen stad me meer angst aan. Het is alsof de beklemming uit de muren stroomt.”

Boekentips

De bekeerlinge van Stefan Hertmans

In een dorpje in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind 19e eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. De schrijver ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de 11e eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.

Uitgeverij De Bezige Bij 208 blz. € 19,99

Van mensen en vogels van Margriet de Moor

Op een nacht beleeft een vrouw de moord op een bejaarde man die haar tijdens kwaadaardige politieverhoren is aangepraat als werkelijk door haar begaan. De ochtend daarop bekent ze. Ze wordt veroordeeld. Haar dochter is daarover zo kwaad dat ze de echte moordenares vermoordt.

Uitgeverij De Bezige Bij 256 blz. € 19,99 

Notendop van Ian McEwan

Trudy en John wonen tijdelijk apart, omdat Trudy ‘ruimte’ nodig heeft. Ze verblijft in hun echtelijke woning, een vervallen maar waardevol herenhuis in Londen. John, een gemankeerde dichter, komt regelmatig onaangekondigd langs. Wat hij niet weet is dar zij hem bedriegt met zijn broer, de platte Claude. Samen hebben zij een plan beraamd. Maar er is een onverwachte getuige.

Uitgeverij De Harmonie 176 blz. € 19,90

De Boekenclub is een wekelijkse rubriek waarin we het boek van de week bespreken samen met drie andere boekentips. Ook schrijft Mieke van der Weij elke week een recensie over het boek van de week.