Cholerastad, Waarom vogels, April in Spanje, Uit de zee opgestaan

Amsterdam van rond 1850 stikt in zijn eigen vuil.

Het boek

Amsterdam van rond 1850 stikt in zijn eigen vuil. Tot overmaat van ramp rukt de cholera op naar de stad. Een pandemie dreigt, twee helden richten de Eerste Amsterdamse Cholera-subcommissie op. Cholerastad is een hoogst eigentijdse, historische roman over de ontregeling van de mens in besmettelijke tijden.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt hier

Citaat

‘Aasgieren, zei de ober, Verdienen aan lijden en dood van anderen’ (p. 168)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Cholorastad

Boekentips

Edzard Mik: Waarom vogels

Vogels sterven uit, een beroemde schrijver gaat dood, Katja’s boezemvriendin raakt zoek in een Spaans gebergte en ook Katja zelf dreigt te verdwijnen. Toch klinken er in het riet stemmen, hún stemmen. Zijn ze er echt niet meer? In Waarom vogels draait  alles om de liefde. De liefde van een man voor zijn vader, die hij amper heeft gekend. De liefde van een vrouw voor een man die in zijn eigen wereld gevangen lijkt te zitten. De liefde van de vertelster voor haar beste vriendin, een liefde waarvoor ze meer overheeft dan ze ooit had kunnen denken. En uiteindelijk de liefde voor vogels, die langzaam maar zeker uitsterven. Wie of wat raakt ons, waarmee verbinden we ons?

Uitgeverij Querido 304 blz. € 22,99 (e-book € 11,99)

John Banville: April in Spanje

Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastián kan patholoog-anatoom Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, vermoedt hij dat zijn verbeelding met hem op de loop is gegaan. Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar broer vermoord. Niet in staat de kwestie uit zijn hoofd te zetten, belt Quirke naar Ierland, en al snel wordt inspecteur St. John Strafford naar Spanje gezonden. Maar Strafford is niet de enige die op pad gaat. Een meedogenloze huurmoordenaar jaagt op zijn nieuwste prooi, en zijn slachtoffer zou weleens Quirke zelf kunnen zijn.

Uitgeverij Querido 360 blz. € 23,99

Richard Hemker: Dedalo. Uit zee opgestaan

Het Ottomaanse Rijk is op het toppunt van zijn macht. De mediterrane wereld vormt hier het decor voor een geschiedenis van overgave en bevrijding. In deze roman wordt het korte leven van de Dalmatische vissersjongen Dedalo Piscioneri, geboren op tweede paasdag van het jaar 1547 gevolgd. In fijn detail en met groot plezier wordt de lezer rondgeleid in een zestiende-eeuwse wereld. Door het avontuur heen werpt zich de vraag op hoe de vroegmoderne mens zich verhield tot de eeuwigheid en wordt zijn ontvankelijkheid uitgelicht voor signalen die in later eeuwen overstemd zijn geraakt. Een breed opgezette vertelling beweegt zich langzaam van Italië naar Constantinopel, en via Anatolië naar Georgië voor de dramatische finale.

Uitgeverij Van Oorschot 320 blz. € 22,50 (e-book € 13,99)

Volgende week

Leest Mieke Mijn zusje en de zee van Donatella Di Pietrantonio