Cliënt E. Busken, De zeven zussen: Zon, De gek van de tsaar

Cliënt E. Busken zit vastgesnoerd in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waarin hij tegen zijn zin verblijft.

Het boek

Cliënt E. Busken zit vastgesnoerd in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waarin hij tegen zijn zin verblijft. Inwendig voorziet hij medebewoners en personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie.

De schrijver

Jeroen Brouwers (Batavia, 1940) bracht zijn kindertijd door het Japanse interneringskamp Tjideng. Hij debuteerde 1964 hij met de verhalenbundel Het mes op de keel. Bezonken rood (1981), waarin hij de toestanden in het jappenkamp beschrijft, maakt hem bekend bij het grote publiek. Hij kreeg de Vijverbergprijs,  Multatuliprijs, F. Bordewijkprijs, de Gouden Uil voor non-fictie, de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs de Gouden Uil voor fictie, de ECI Literatuurprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre toegekend.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘…al haar nagels in een andere verfdooskleur, word eens rustig zegt ze, word eens rustig zegt dat mens met die koude handen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Cliënt E. Busken

Boekentips

Lucinda Riley: De zeven zussen: Zon

NCRV-gids in samenwerking met Xander Uitgevers B.V:

Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt… Zon brengt de lezer van het bruisende, chaotische Manhattan naar de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia. Kan de zoektocht naar haar verleden Electra helpen haar problemen het hoofd te bieden?

Lucinda Riley: De zeven zussen 6: Zon. 736 blz. 24,99

Jaan Kross: De gek van de tsaar

Estland, begin van de negentiende eeuw: edelman Timotheus von Bock heeft de tsaar gezworen altijd en over alles niets dan de waarheid te zeggen. Als hij bij Alexander I het corrupte Russische regime aan de orde stelt, verdwijnt hij in de kerkers van de vesting Schlüsselburg. Zijn zwangere vrouw Eeva en haar broer Jakob blijven berooid achter zonder te weten waar Timotheus is opgeborgen. Na negen jaren staat de nieuwe tsaar Nicolaas I Timotheus toe naar zijn landgoed terug te keren waar hij, tot aan zijn geheimzinnige dood in 1836, onder permanente bewaking het leven van een eregevangene leidt. Was hij een misdadiger, een gek of een revolutionair?

Uitgeverij Prometheus 453 blz. €24,99, e-book €14,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen.