Dans om het hart, Laten we vader eruitgooien, Achteraf gezien, Als water in de woestijn

De wereld van een groep creatieve jonge mensen in de jaren dertig van binnenuit.

Het boek

Dansen is hun leven. Wanneer muziekjournalist Wouter de oogverblindende ballerina Luca op het toneel ziet, staat hij in vuur en vlam. De liefde is wederzijds, maar zodra ze getrouwd zijn, probeert Wouter zijn vrouw van haar danscarrière af te houden. Luca’s vriendin Enny woont samen met Peter op een etage in Amsterdam. Zij geven beiden les op een dansschool, maar Peter laat zijn partner in de steek als hij de kans krijgt bij een bekend gezelschap in Engeland te gaan dansen. Hun worsteling met de heersende opinie en de normen en waarden is van alle tijden. Zoals het nog steeds gebeurt.

De schrijver

Dola de Jong (Arnhem, 1911 – Laguna Woods, 2003) was een Nederlands-Amerikaanse schrijfster, journaliste en balletdanseres van Joodse afkomst. Ze emigreerde in april 1940 via Tanger en Lissabon naar de VS. Ze publiceerde verschillende kinderboeken en schreef voor De Telegraaf. Ze won onder andere de Prijs van Amsterdam, de voorloper van de Multatuliprijs en in de VS de Edgar Allen Poe Award.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Honderd maal, duizend maal. Ze staan machteloos, want ze zijn beiden te zwak.’ (p. 179)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Dans om het hart.

Boekentips

Mary Dorna: Laten we vader eruitgooien

Mary Dorna was het pseudoniem van Mary Jeanette Stoppelman (1891-1971). Ze schreef voornamelijk korte verhalen en journalistiek werk voor veel verschillende kranten en tijdschriften, waaronder Het Parool, Het Volk, NRC en Tirade. Het werk van Mary Dorna past op twee manieren in de traditie van de Nederlandse literatuur: zij behoort tot het rijtje schrijvers dat telkens weer opduikt om een mentaliteit van relativerend, humoristisch realisme aan te duiden en zij is ook een van de eerste vertellers-per-cursiefje die van een vorm van journalistiek een literair genre hebben gemaakt. Laten we vader eruit gooien verscheen voor het eerst in 1967 en is een selectie uit haar vroegere verhalenbundels.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 160 blz. € 11 (e-book € 6,99)

Elizabeth Jane Howard: Achteraf gezien

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) is een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland, maar haar briljante romans werden vaak overschaduwd door haar turbulente privéleven. In deze openhartige en opmerkelijke memoires vertelt Elizabeth Jane Howard het verhaal van haar veelbewogen leven. Met de meeslepende pen van een romanschrijfster onthult ze de vrienden, familie en minnaars door wie ze is gevormd – en soms door werd meegesleurd. Daarbij laat ze zien hoe nauw verweven geliefde werken als De Cazalets zijn met haar eigen ervaringen en achtergrond.

Uitgeverij Atlas Contact 608 blz. € 27,50

Ida Simons: Als water in de woestijn

Liza Miller hoopt modeontwerpster te worden, maar slentert voorlopig nog van voordeur tot voordeur om kaartjes voor een liefdadigheidsvoorstelling te slijten. Zo ontmoet ze de Raidings: een succesvolle, uiterst welgemanierde en ietwat wereldvreemde familie. Na een gewaagd doch welgemikt modeadvies aan de vrouw des huizes wordt Liza liefdevol opgenomen in hun excentrieke kringen. Nu schrijft ze regelmatig stukjes voor diverse modebladen, en haar talent blijft niet onopgemerkt bij de familie. ‘Schrijf een boek over ons, de Raidings,’ spoort Daniel, de vader van het gezin, haar aan. De eerste hoofdstukken zijn af wanneer Liza plotseling sterft.

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 19,99 (e-book € 9,99)

Volgende week

Willem en mijn wellust van Jeroen Olyslaegers