De bagage, De stemmen van de Pamano, Leven & lot, De Effingers

Josef en Maria Moosbrugger zijn buitenstaanders in het dorp.

Het boek

Als Josef een oproep krijgt in de Eerste Wereldoorlog blijft Maria achter met de de kinderen. Een roman over waar we vandaan komen en hoe de geschiedenis ons vormt.

De schrijver

Monika Helfer (1947, Au, Vorarlberg) debuteerde in 1977. Ze schrijft romans en kinderboeken. De bagage is de eerste Nederlandse vertaling van haar werk.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Herinneringen zijn in wezen een vreselijke wirwar. Pas als je er een drama van maakt ontstaat er orde. (uit: De bagage, p. 52)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De bagage

Boekentips

Jaime Cabré: De stemmen van de Pamano

Een driehoekverhouding in een dorp in de Pyreneeën tussen de verzetsstrijder Oriol, de fascistische Valentí de keiharde Elisenda Vilabrú, een snoeiharde zakenvrouw met een wereldwijd imperium. De liefde is wederzijds, al heeft die geen toekomst. Elisenda Vilabrú zweert wraak na de moord op haar vader en broer door mensen van het verzet en zij zorgt voor de benoeming van Valentí Targa tot burgemeester om die wraak te bewerkstelligen. Targa is heimelijk verliefd op haar. De gevolgen van de fatale driehoeksrelatie tussen Oriol, Elisenda en Valentí werken door tot in het heden. Een dramatische liefdesgeschiedenis en verhaal over het lot van een handjevol mensen, door de oorlog tot tegenstanders en geliefden gemaakt.

Uitgeverij Meridiaan Uitgevers 580 blz. €24,99

Vasili Grosman: Leven & lot

Een van de meesterwerken van de twintigste eeuw, een breed opgezet epos over de Russische Tweede Wereldoorlog, naar het voorbeeld van Tolstojs Oorlog en vrede. Alles over het leven zit erin. Filosofische bespiegelingen over goed en kwaad, de functie van de wetenschap, liefde, moed, lafheid, verdriet en wanhoop. De roman speelt zich af rondom het oorlogsdrama van Stalingrad, zonder een oorlogsroman te zijn. Het is een roman over mensen, mensen in zware tijden, in oorlog, op de drempel van de gaskamers, onder de druk van het Stalin-regime, op de drempel van de ontdekking van het atoomgeheim.

Uitgeverij Balans 960 blz. €24,95 (e-book €14,99)

Gabriele Tergit: De Effingers

Het verhaal van vier generaties van drie met elkaar verweven Berlijnse families tussen 1878 en 1948. Het  begint met een brief die de Paul Effinger (17) schrijft en het eindigt ook met een brief van dezelfde Paul (80) die hij schrijft voordat hij naar het vernietigingskamp wordt getransporteerd. Tussen die twee momenten worden vele intrigerende personages opgevoerd – ouders, kinderen, geliefden, vrienden en vijanden. Tergit laat op treffende wijze zien dat het Joods zijn voor het begin van de jaren 1930 in Duitsland geen overheersende rol heeft gespeeld. Pas als de nazi’s voor de deur van de macht staan, verandert alles dramatisch.

Uitgeverij Van Maaskant Haun 672 blz. €24,99 (e-book €16,99)

Volgende week

Leest Mieke Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen.