De beste jaren van juffrouw Brodie, Durf te falen, Weersverwachting, De glazen stolp

De eigenzinnige Jean Brodie is schooljuffrouw op een meisjesschool in Edinburgh onmiskenbaar haar beste jaren.

Het boek

Ze is hartstochtelijk toegewijd aan haar onorthodoxe onderwijsmethoden. Ze brengt haar leerlingen vooral wereldse zaken als liefde, kunst en politiek bij. Tot een van hen haar verraadt.

De schrijver

Dame Muriel Spark (Edinburgh, 1918 – Florence, 2006) werd ontdekt door Graham Greene. Ze maakte haar romandebuut in 1957 en wordt als een van de belangrijkse naoorloge Britse auteurs gezien.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Geef mij een meisje op een beïnvloedbare leeftijd en ze is de mijne voor het leven. De groep die zich tegen mij keert zal het niet winnen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De beste jaren van juffrouw Brodie

Boekentips

Elizabeth Day: Durf te falen

Day beschrijft op pijnlijk eerlijke, maar zeer humoristische wijze, wat zij heeft geleerd van de dingen die fout gingen in haar jeugd, op school, in de liefde en op het werk, met familie en vrienden. Daardoorheen weeft zij verhalen van de beroemdheden die ze interviewde voor haar populaire podcast How to fail. Ze laat zien dat wie we zijn niet wordt bepaald door onze fouten, maar door de manier waarop we ermee omgaan. We moeten niet bang zijn om fouten te maken, maar ze juist omarmen om een beter mens te worden.

Uitgeverij Ambo Anthos 328 blz. €20,99, e-book €12,99

Jenny Offill: Weersverwachting

Lizzie heeft een baantje als bibliothecaresse aan de universiteit waar ze eigenlijk wilde promoveren. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar ex-verslaafde broer, wat ten koste gaat van haar eigen leven – en dat van haar man en kind. Dan vraagt haar voormalige promotor Sylvia, een klimaatwetenschapper en populaire podcasthost, of ze wil helpen met de groeiende toestroom aan brieven en mails. Lizzie begint vragen te beantwoorden van klimaatangstigen en religieuze eindtijddenkers. Naarmate ze zich meer verdiept in rampenpsychologie en overlevingsstrategieën raakt ze steeds minder in staat een goede overlevingsstrategie voor zichzelf te bepalen, niet alleen voor een mogelijke apocalyptische toekomst, maar ook voor het hier en nu.

Uitgeverij De Geus 192 blz. €20

Sylvia Plath: De glazen stolp

Het pijnlijke verslag van een ambitieuze jonge vrouw die niet serieus genomen wordt door de maatschappij. Esther Greenwood wint een stage van een maand bij de moderedactie in New York, inclusief onkostenvergoeding en uitgebreide diners. Ze maakt kennis met een totaal nieuwe wereld. Haar stage wordt niet omgezet in een vaste betrekking en ze trekt ze weer bij haar moeder in. Daar verzinkt ze gaandeweg in een diepe depressie, totdat opname in een psychiatrische kliniek de enige uitweg lijkt.

Uitgeverij De Bezige Bij 304 blz. €22,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Bezette gebieden van Arnon Grunberg.