De dochter van Crusoe, Codenaam Villanelle, Michelle Obama: Mijn verhaal

Aan het begin van de vorige eeuw wordt de zesjarige Polly Flint achtergelaten bij haar twee vrome tantes.

Boek van de week

Het boek

In hun gele huis aan de Engelse kust sluit ze Robinson Crusoe in haar hart. Ze delen hetzelfde lot: beiden achtergelaten op een verlaten stukje land en de held van hun eigen verhaal. Polly neemt het boek met zich mee wanneer de aristocratische Mr Thwaite, een mysterieuze kennis van de familie, haar uitnodigt voor een bezoek aan zijn landgoed op de vlaktes van York. Samen met zijn zus ontvangt hij verarmde schrijvers en artiesten. Meer dan acht decennia leven we met Polly mee. Deels gebaseerd op haar eigen jeugd en die van haar moeder in het eenzame Yorkshire, schetst Jane Gardam het portret van een jonge, onafhankelijke vrouw in het twintigste-eeuwse Engeland.

De schrijver

Jane Gardam (Yorkshire, 1928) is recensent en auteur van romans en kinderboeken. Haar werk is meermalen bekroon.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Als het eetbaar was at Stanley het. Hij leek eerder een hond dan een jongen, maar dan zonder de hondachtige levenslust en dankbaarheid.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De dochter van Crusoe.

Boekentips

James Baldwin: Als Beale Street kon praten

Harlem, begin jaren 70, de tijd van Aretha Franklin en Ray Charles. De negentienjarige Tish is zwanger van haar grote liefde Fonny, een jonge beeldhouwer. Hij zit vast, beschuldigd van een verkrachting, ingerekend door een racistische agent. Terwijl hun beider families hun best doen om Fonny’s naam te zuiveren, wordt het jonge paar heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Een liefdesverhaal als de blues, gepassioneerd, melancholiek en onvergetelijk.

Uitgeverij De Geus 320 blz. € 22,50 (e-book € 13,99)

 Luke Jennings: Codenaam Villanelle

Villanelle is een van de meest getalenteerde huurmoordenaars ter wereld, een psychopate wier hang naar luxe alleen wordt overtroffen door haar liefde voor het moorden. Maar als ze een Russische politicus omlegt, krijgt ze een formidabele tegenstander: Eve Polastri, ogenschijnlijk een doodnormale vrouw, stiekem een gedreven, hyperintelligente geheim agente, die niet zal rusten voor ze Villanelle kan stoppen. Een internationaal kat-en-muisspel volgt, waarbij Eve en Villanelle geconfronteerd worden met corrupte regeringen, machtige criminele organisaties, en vooral met elkaar. Inmiddels bewerkt als de tv-serie Killing Eve.

Uitgeverij De Geus 256 blz. € 17,99 (e-book € 9,99) 

Michelle Obama: Mijn verhaal

Michelle Obama vertelt voor het eerst over de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

Uitgeverij Hollands Diep 480 blz. € 26,99 (e-book € 16,99)

Volgende week

Bespreekt Mieke Kus van Julien Ignacio.