De dood in Taormina, Werelden uit elkaar, De morgenster, Prachtige wereld, waar ben je.

Zelda (26) vertelt over haar leven als lokeend in dienst van een jeugdbende, als drager van eigen en andermans geheimen.

Het boek

Zelda (26) vertelt over haar leven als lokeend in dienst van een jeugdbende, als drager van eigen en andermans geheimen. En over de rest van haar leven, dat begon nadat ze haar vader op haar zestiende beloofde niet vroegtijdig te zullen sterven.

De schrijver

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) is een vaak bekroonde romanschrijver, essayist, reporter en columnist. Hij woont in New York. Hij debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Hij proefde zijn eigen woorden, alsof hij zich afvroeg hoe je de verspilde tijd van de minder verspilde tijd kon scheiden… (p.163)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De dood in Taormina.

Boekentips

Julia Franck: Werelden uit elkaar

Julia is acht als ze met haar drie zussen door hun moeder wordt meegenomen van Oost-Berlijn naar West-Duitsland. Het is het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Ze komen terecht in een dorp in het noorden. Daar zijn ze Ossies en dus buitenstaanders, wat nog wordt verergerd door de chaotische manier waarop haar moeder het huishouden voert. Als Julia dertien is, is de situatie zo onhoudbaar dat ze naar West-Berlijn vertrekt. Ze gaat er naar school, werkt als babysitter en schoonmaakster. Ze ontmoet er haar vader, voor het eerst, en verliest hem meteen weer. Ze doet eindexamen en leert Stephan kennen, haar grote liefde, en verliest ook hem. Als ze zich dit allemaal durft te herinneren, is het nu.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 320 blz. € 22,99 (e-book € 12,99, luisterboek € 14,99)

Karl Ove Knausgård: De morgenster

Het is nazomer en heet in het Noorse Bergen, heter dan ooit. Opeens verschijnt er een enorme ster aan de hemel. Niemand weet waar hij vandaan komt. En het duurt niet lang voor zich nog meer ongebruikelijke verschijnselen beginnen voor te doen. Een roman over het onbevattelijke, over het grote drama gezien door de beperkte lens van het kleine leven. Maar bovenal is het een roman over wat er gebeurt als de duistere krachten in de wereld worden losgelaten.

Uitgeverij De Geus 666 blz. € 25,99

Sally Rooney: Prachtige wereld, waar ben je

Alice ontmoet Felix. Zij is succesvol romanschrijver, hij werkt in een distributiecentrum. Ze vraagt of hij met haar meegaat op reis naar Rome. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? Alice’ beste vriendin Eileen verwerkt een pijnlijke relatiebreuk en flirt weer met Simon, die ze al kent van kinds af aan. Een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.

Uitgeverij Ambo|Anthos 384 blz. € 24,95, e-book € 14,99.

Volgende week

De verlossing van Jacob Smallegange van Rinus Spruit.