De eeuw, Alles behalve de waarheid, Intrigo

Biografie van Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër.

Boek van de week

Het boek

Biografie van Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër. Ze presenteerde haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit?

De schrijver

Annet Mooij (1961) is een Nederlandse onderzoekster en schrijver, die vooral over historisch-sociologische onderwerpen publiceert. In 1993 promoveerde in de sociale wetenschappen Sinds 2002 is ze redacteur van het culturele tijdschrift De Gids.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De eeuw.

Boekentips

Håkan Nesser: Intrigo

Plaats van handeling in deze bundeling verhalen en novellen is de stad Maardam, in een fictief land dat trekjes van Nederland en Vlaanderen heeft. Thematisch zijn de verhalen met elkaar verbonden door de onthulling van geheimen, het blootleggen van leugens en gebeurtenissen uit het verleden die de personages opnieuw overvallen. Het café Intrigo speelt daarin een belangrijke rol. Vier van de verhalen zijn verfilmd door Daniel Alfredson (The Girl Who Played With Fire) in drie grote Hollywoodproducties, met in de hoofdrollen onder andere Ben Kingsley en Gemma Chan.

Uitgeverij De Geus 518 blz. € 24,99 (e-book € 13,99) 

Gillian McAllister: Alles behalve de waarheid

Een roman over wat je elkaar vertelt en wat niet, en over de alles overwinnende kracht van de liefde. Het begon allemaal met een e-mail. Het scherm van Jacks iPad lichtte midden in de nacht op. Het was niet Rachels bedoeling om te kijken. Ze houdt van Jack en draagt zijn kind. Ze vertrouwt hem, ook al kennen ze elkaar nog maar kort. Maar nu Rachel het bericht gezien heeft, laat het haar niet meer los en stort haar leven als een kaartenhuis in. Waarom loog Jack over zijn verleden? Wat heeft hij precies te verbergen? Heeft Rachel niet het recht om de waarheid te weten? Maar is ze zelf wel oprecht naar Jack over haar eigen verleden?

Uitgeverij Ambo Anthos 378 blz. € 21,99 (e-book € 9,99)

 Shusaku Endo: Het meisje dat ik achterliet

Een roman over de keuzes van jongvolwassenen, die leren wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Het verhaal gaat over een student, Tsutomu Yoshioka, die gebukt gaat onder een gebrek aan geld. Hij heeft een affaire met Mitsu. Ze delen het bed, daarna laat hij haar vallen en zij blijft achter, hopend dat hij bij haar terug zal komen. Yoshioka vindt een goede baan en legt het aan met het nichtje van de directeur van het bedrijf waar hij werkt, zich ervan bewust dat hem dat zal helpen in zijn verdere carrière. Na verloop van tijd raakt Yoshioka overmand door een gevoel van eenzaamheid en spijt om het meisje dat hij achterliet.

Uitgeverij Van Oorschot 210 blz. € 24,99 (e-book € 9,99)