De hoogstapelaar, Appeasement, Uit het leven van een hond, Het paradijs verloren

Zelfstandig te lezen, derde boek over Ewout Meyster.

Het boek

Verbazen wil hij zijn vrienden, maar ook de wereld, met zijn ‘optredens’ op straten en pleinen.

De schrijver

Wessel te Gussinklo (Utrecht, 1941) is schrijver van fictie en essays. Hij kreeg voor zijn debuut De verboden tuin (1986) de Anton Wachterprijs én de debutantenbeurs van het Fonds voor de Letteren.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Onkwetsbaar zou hij zijn, steeds het andere, het nieuwe, en dan …’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De hoogstapelaar

Boekentips

Tim Bouverie: Appeasement

Historicus schildert een onvergetelijk portret van de Britse ministers, aristocraten en amateurdiplomaten die lange tijd angstvallig de confrontatie met Hitler-Duitsland uit de weg gingen en wier acties en passiviteit Europa noodlottig zouden worden.
Het boek bestrijkt de periode vanaf Hitlers machtsovername in 1933 tot aan de evacuatie van het Britse leger op de stranden van Duinkerken in mei 1940. Behalve een onthullende geschiedenis is het een tijdloze les over de noodzaak om op te treden tegen agressie en autoritarisme – en de rampspoed die volgt als we dat nalaten.

Uitgeverij De Arbeiderspers 560 blz. €34,99, e-book €13,99

Sander Kollaard: Uit het leven van een hond

Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand, wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. Aan het eind van de dag zit Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bankH. et was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

Uitgeverij Van Oorschot 192 blz. €20,–, e-book €9,99

John Milton: Het paradijs verloren

Nieuwe vertaling van Peter Verstegen. Milton dichtte in zijn wereldberoemde epos Paradise Lost (Het paradijs Verloren) over opstand in de hemel en de oorlog tussen God en Satan, elk met zijn eigen legioen engelen. Het twaalf boeken tellende gedicht gaat over het neerbliksemen van de gevallen engelen naar de hel en hun duivelse wraak op de nieuw geschapen mens in het paradijs: Adam en Eva en hun zondeval. Als de heidense godenwereld van Homerus en Vergilius al dichters had geïnspireerd tot werk van eeuwige roem, wat was er dan niet mogelijk met de grootse scheppingsmythe en de sublieme stof uit het Oude Testament.

Uitgeverij Athenaeum 504 blz. €34,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Pastorale van Stephan Enter.