De Italiaanse prinses, De lijst van de rechter, Margareta van Oostenrijk, Catharina de Grote & Potjomkin

Prinses Marianne van Oranje-Nassau was de enige dochter van koning Willem I.

Het boek

Prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de enige dochter van koning Willem I, is de minst bekende prinses van het Nederlandse Koningshuis. Ze trouwde op achttienjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar het huwelijk was diepongelukkig. Ze vluchtte en ontpopte zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Na vele omzwervingen betrok ze Villa Celimontana in Rome, die ze omtoverde tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa vocht prinses Marianne heldhaftig voor haar eigen revolutionaire idealen.

De schrijver

Willemijn van Dijk (1984) is historicus en auteur van fictie en historische non-fictie met een voorkeur voor de Italiaanse cultuur en historie.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Het was geen pretje om daar te staan, midden in die troebele poel van afgunst.’ (uit: De Italiaanse prinses, p. 182)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van  De Italiaanse prinses

Boekentips

A.W. Bruna presenteert: John Grisham: De lijst van de rechter

Lacy Stoltz, onderzoeker bij de overheidsdienst die het gedrag van rechters onderzoekt, heeft elke vorm van corruptie wel gezien. Maar de zaak die ze nu moet ontrafelen slaat alles. Want sommige rechters kijken misschien de andere kant op wanneer iemand een moord pleegt, deze rechter is naar het zich laat aanzien zélf de dader. En het laatste wat je wilt, is op zijn lijst terechtkomen…

 Uitgevers 392 blz. Hardcover €27,99, paperback €22,99, e-book €13,99

Simon Sebag Montefiore: Catharina de Grote & Potjomkin

Catharina de Grote staat bekend als een van de invloedrijkste vrouwen uit de geschiedenis. Gedurende haar tsaristische regime (1762-1796) transformeerde ze Rusland tot een machtig rijk door onder andere Oekraïne en de Krim te veroveren, wat de basis legde voor het moderne Rusland. Belangrijke spil hierin was prins Grigori Potjomkin, medeheerser en ook haar voornaamste minnaar. In dit boek vertelt Simon Sebag Montefiore het verhaal van hun vurige maar ook tumultueuze liefdesaffaire. Op basis van de intieme brieven van Catharina en Potjomkin en diepgaand onderzoek reconstrueert Montefiore zowel de persoonlijke als de politieke kanten van hun relatie – een affaire die de wereld voorgoed zou veranderen.

Uitgeverij Spectrum 720 blz. €39,99 (e-book €19,99)

Johan de Cock: Margareta van Oostenrijk

In de geschiedschrijving over de Bourgondiërs Margareta van Oostenrijk (1480-1530) meestal in de schaduw gebleven. Maar zij was voor de Nederlanden van grote betekenis. Gedurende twintig jaar regeerde zij als regentes en landvoogdes over de Nederlanden, eerst onder het gezag van haar vader keizer Maximiliaan en nadien van haar neef Karel V. De oorlogszuchtige machtspolitiek die zij voerden strookte niet met de belangen die Margareta voor ogen had. Zij wilde vrede. Dit boek geeft verder . een unieke inkijk in de organisatie en de dagelijkse werking van de Bourgondische hofhouding en licht de sluier op over een van de grootste omkoopaffaires uit de Europese geschiedenis: de keizersverkiezing van Karel V, waarbij Margareta een actieve rol speelde.

Uitgeverij Elena 304 blz. €34,50

Andrew Morton: Elizabeth & Margaret

Het verhaal van de onafscheidelijke zusjes Windsor. De onverwachte troonsafstand van hun oom Edward VIII veranderde de dynamiek tussen hen drastisch. Vanaf dat moment zou Margaret voor haar zus moeten buigen en zich moeten schikken in haar nieuwe positie binnen het gezin. Elizabeth zou de capriolen van haar jongere zus geamuseerd gadeslaan, maar Margarets worsteling om haar plek binnen het koninklijke systeem te vinden, waren vaak een bron van onderlinge spanningen. In deze biografie wordt hun relatie beschreven, van hun idyllische jeugdjaren tot de verschillende levenspaden die de beide vrouwen bewandelden na Elizabeths kroning.

Uitgeverij Ambo|Anthos 352 blz. €24,99 (e-book €13,99)

Volgende week

Het nijlpaard van Stephen Fry.