De kleindochter, Rode liefde, Stern111, Kijk ons dansen

Oost-Duitse Birgit is voor Kaspar naar het westen gevlucht. Pas na haar dood ontdekt hij dat Birgit een dochter in de DDR achterliet.

Het boek

In de dagboeken van zijn overleden vrouw ontdekt Kaspar dat ze bij haar vlucht uit Oost-Duitsland haar dochtertje Svenja achterliet. Kaspar vindt haar in een kleine dorpsgemeenschap in Oost-Duitsland. Hun ontmoeting verloopt moeizaam, voornamelijk vanwege haar vijandige en rechts-radicale echtgenoot. Met hun dochter Sigrun bouwt Kaspar een aarzelende relatie op. Kaspar gaat heel ver in zijn poging een betrokken grootvader voor de rechts-radicale Sigrun te worden. De kleindochter van zijn raadselachtige, koppige Birgit.

De schrijver

Bernhard Schlink (Bielefeld, 1944) is emeritus hoogleraar rechten en schrijver. Zijn carrière als schrijver begon met een reeks detectiveromans. In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer). Het boek werd een bestseller en al snel in tientallen talen vertaald. Ook de verfilming was een groot succes.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hij had niets gezegd, maar het voelde alsof hij niet alleen was besmeurd, maar ook zichzelf had besmeurd.’ (p.291)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De kleindochter.

Boekentips

Maxim Leo: Rode liefde

Met humor en een verfrissende eerlijkheid laat Leo zien hoe het eraan toeging in Oost-Duitsland, en met welke innerlijke conflicten zijn inwoners te maken kregen. Voor de eerste generatie vormde de DDR een tweede kans, het land waar alle hoop op gevestigd was. Hun kinderen hebben twijfels hebben bij de socialistische droom, maar kunnen zich niet ontworstelen aan de macht van de Partij. Voor de kleinkinderen lonkt het Westen: daar ligt de toekomst, die de bekrompen DDR hun nooit zal kunnen geven. Het Duitsland van vandaag is niet alleen door de Tweede Wereldoorlog gevormd, maar ook door de diepgewortelde Ostweh. Een beeld van een grote maatschappelijke droom en zijn teloorgang, van een staat die bepalend was voor de levens van ál zijn bewoners, tot in de meest persoonlijke gebeurtenissen.

Uitgeverij Cossee 288 blz. € 19,99 (e-book € 14,90)

Lutz Seiler: Stern111

Twee dagen na de val van de Muur verlaten Inge en Walter Bischof hun oude leven in het Oost-Duitse Gera. Via opvangcentra en tijdelijke onderkomens in het Westen volgen ze een lang gekoesterde droom, het ‘geheim van hun leven’, waar zelfs hun zoon Carl niets van afwist. Carl weigert de opdracht om de nalatenschap van zijn ouders over te nemen en vlucht naar Oost-Berlijn. Hij wordt opgenomen in de kring van de ‘koene roedel’, een groep jonge mannen en vrouwen die zich bezighoudt met duistere zaakjes en met een guerrillaoorlog om leegstaande panden. Een panorama van de eerste jaren na de val van de Muur. En daarnaast de geschiedenis van een gezin dat de weg terug naar elkaar moet vinden.

Meridiaan uitgevers 536 blz. € 26,99 (e-book € 13,99)

Leïla Slimani: Kijk ons dansen

Marokko, 1968: Amine heeft zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend boerenbedrijf. Hij en zijn vrouw Mathilde behoren nu tot een nieuwe bourgeoisie. Ze leggen zelfs een zwembad aan, om deze nieuwe status kracht bij te zetten. Maar hun zoon Selim heeft helemaal geen zin om de boerderij over te nemen en vlucht naar het hippieparadijs Essouira. Dochter Aïsha wordt gynaecologe en trouwt met een idealistische economiestudent. Ze geloven in een maakbare toekomst, maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime…

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 304 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Naar de vuurtoren van Virginia Woolf