De kuil, Scherven, Waar we niet over praten, Maak me eendimensionaal

De relatie van Kasja en Lennart is routine geworden. Beiden ontwikkelen hun eigen obsessies, die leiden tot een apotheose in het bos

Het boek

Een sprankelende roman over obsessies, onderstromen en de natuur die wraak neemt. Kasja en Lennart zijn al zo lang samen dat hun relatie een gewoonte is geworden, en sinds het ongeluk van zijn zusje kan Lennart ook niet meer dan dat opbrengen.

De schrijver

Laura van der Haar (Groningen, 1982) is archeoloog. Ze maakte haar poëziedebuut in 2014 met Bodemdrang en haar romandebuut in 2018 met Het wolfgetal.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hoog in de lucht de roep van een buizerd, die hem doet denken aan aaseters die op grote hoogte speuren naar iets doods.’ (p. 91)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De kuil

Boekentips

Brett Easton Ellis: Scherven

Los Angeles, 1981. Bij Bret (17), scholier op een exclusieve privéschool komt een nieuwe leerling in de klas: Robert Mallory. Hij is slim, knap en charismatisch, maar heeft een geheimzinnig verleden. Bret raakt geobsedeerd door hem, en bovendien door een seriemoordenaar die de stad terroriseert. De Treiler, zoals hij genoemd wordt, lijkt steeds dichter in de buurt van de vriendengroep en vooral van Bret te komen, met groteske dreigementen en gruwelijke geweldsdelicten. Toevalligheden, of het waanbeeld van een tiener met veel fantasie? Hebben zijn vrienden wel in de gaten in welk gevaar ze verkeren? Gekweld door wellust en ongezonde obsessies vervalt Bret in paranoia en raakt hij steeds meer geïsoleerd. De scheidslijn tussen de Treiler en Robert Mallory vervaagt steeds meer en het dreigt tot een botsing te komen.

Uitgeverij Ambo|Anthos 576 blz. € 27,99 (e-book € 14,99, luisterboek € 17,99)

Tracy Lien: Waar we niet over praten

Wanneer de zeventienjarige Vietnamees-Australische Denny Tran de avond met vrienden doorbrengt, komt hij op brute wijze om het leven in een druk restaurant in de buitenwijk Cabramatta in Sydney, een vluchtelingenenclave die wordt geteisterd door gewelddadige misdaad en onverschillige politie. Denny’s oudere zus, Ky Tran, keert terug naar Cabramatta voor zijn begrafenis. Er is maar weinig aandacht van de politie voor Denny’s dood, dus zet Ky haar verdriet opzij om zelf getuigen op te sporen. Bij elke ontmoeting pelt ze een nieuwe laag af van de plek die haar en Denny heeft gevormd en ziet ze de complexe trauma’s onder ogen die op de aanwezigen drukten op de avond dat haar broer stierf. Het drama laat zien wat een tragische gebeurtenis doet met een familie, vriendschappen en een immigrantengemeenschap. binnen de Australisch-Vietnamese gemeenschap.

Uitgeverij Signatuur 336 blz. € 23,99 (e-book € 12,99)

Sang Young Park: Maak me eendimensionaal

Na een spraakmakend tv-interview krijgt het naamloze hoofdpersonage – een sterpsycholoog – een anoniem bericht: er is een lichaam gevonden op de bodem van een meer, in de stad waar hij is opgegroeid. De afzender beweert dat de psycholoog er iets mee te maken heeft. Het bericht dwingt de psycholoog terug te blikken op zijn getroebleerde tienerjaren in de vroege jaren nul, waarin hij bezweek onder de enorme druk voor zijn toelatingsexamens en de hoge verwachtingen van zijn berooide familie. Wat ook de periode is waarin Zuid-Korea in eigen land de halve finale van het WK voetbal haalde, hij zijn eerste echte vriendschappen sloot en voor het eerst verliefd werd op een andere man.

Uitgeverij Das Mag 392 blz. € 25,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke Luister van Sacha Bronwasser.