De man in de rode mantel, Alle tijd, Het instituut, De menselijke maat

Samuel Jean Pozzi was een gerenommeerde gynaecoloog en dokter van de beau monde in Parijs tijdens de Belle Époque.

Het boek

Samuel Jean Pozzi was een gerenommeerde gynaecoloog en dokter van de beau monde in Parijs tijdens de Belle Époque. Hij was tegelijk kunstliefhebber, verdediger van Dreyfus, fervent reiziger, vriend van Marcel Proust en dandy. Een buitengewoon veelzijdige man met een deels beroemde, vaak excentrieke vriendenkring.

De schrijver

Julian Barnes (Leicester, 1946) debuteerde in 1980 met Metroland. Hij won de Prix Médicis, de Prix Fémina, de David Cohen Prize for Literature, en de Man Booker Prize.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Je hebt gewone roddels, en je hebt seksroddels. Het probleem met seksroddels is dat bijna iedereen ze gelooft omdat ze altijd plausibel lijken.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De man in de rode mantel

Boekentips

Roberto Camurri: De menselijke maat

Tijdens een lange hete zomer ontstaat er een driehoeksverhouding tussen de jonge vrienden Anela, Davide en Valerio. Uiteindelijk besluit Valerio zijn geboortedorp te verlaten en in de jaren die volgen realiseren de drie vrienden zich wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze in hun jeugd hebben gemaakt. De menselijke maat is een prachtige en hypnotiserende roman in verhalen, over vriendschap en liefde, over vertrouwen en verraad. Davide, Valerio en Anela worstelen allen met een onverklaarbaar schuldgevoel, en zoeken wanhopig naar de middelen om inhoud en vorm te geven aan hun leven.

Uitgeverij De Bezige Bij 226 blz. €21,99

Ronald Giphart: Alle tijd

Hun vriendschap begon bij de ontelbare avonden in hun stamcafé, avonden die nooit ophielden. Ze raakten verslaafd aan het goede leven en de saamhorigheid. Ze wisten niet hoe of wat, maar wel dat er iedere dag iets memorabels zou gebeuren. Toen de zes mannen begin jaren negentig besloten een bierbrouwerij te beginnen in een werfkelder in Utrecht, werden ze naast vrienden ook zakenpartners. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een boshut in Duitsland om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven.

Uitgeverij De Bezige Bij 416 blz. €24,99, e-book €12,99

 Stephen King: Het instituut

Het Instituut spoort paranormaal begaafde kinderen op en ontvoert hen. Eerst belanden ze in de Voorkant, waar ze vreselijke experimenten ondergaan. Daarna gaan ze naar Achterkant, waar hun gave ingezet wordt om de wereld te veranderen. De achterkant van Achterkant is hun eindbestemming. Nooit heeft een kind het Instituut levend verlaten. Met de komst van de twaalfjarige hoogbegaafde Luke Ellis komt daar wellicht verandering in.

Uitgeverij De Boekerij 544 blz. €24,99, e-book €14,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Leest Mieke Artikel 353, een misdaadroman van Tanguy Viel.