De mannen van Maria, De dirigent, De wapens neer, Nacht en dag

Het verhaal van een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.

Het boek

Het verhaal van een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.

De schrijver

Anneloes Timmerije (Amsterdam, 1955) is journalist en schrijver van korte verhalen en romans.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Tot die dag hadden we de liefde bedreven omdat het kon, […], omdat er een kind moest komen. Na die nacht waren we samen omdat we samen wilden zijn’ 

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De mannen van Maria

Boekentips

Maria Peters: De dirigent

Willy Wolters heeft maar één droom: dirigent worden van een groot symfonieorkest. In de jaren 20 is zoiets echter ondenkbaar. Willy laat zich niet uit het veld slaan. De passie voor muziek kan ze gelukkig kwijt in het studeren op haar oude piano, in het zoeken naar een dirigent die haar les wil geven en in haar baan bij een concertgebouw. Tijdens haar werk ontmoet ze Frank Thomsen, een rijke man met veel connecties in de muziekwereld. In eerste instantie moeten de twee niks van elkaar hebben, hun afkomst is te verschillend. Het is helemaal niet de bedoeling dat ze verliefd worden, juist op het moment dat Willy naar Europa wil reizen. Het stelt haar voor een onmogelijke keuze.

Uitgeverij De Boekerij 288 blz. €19,99, e-book €12,99

Bertha Von Suttner: De wapens neer!

Martha Althaus is een Weense aristocrate die alles lijkt te hebben: geld, plezier, aanzien en liefde. Maar doordat haar leven meermalen op zijn kop gezet wordt door oorlogen, ontpopt haar levensgeschiedenis zich tot een aanklacht tegen de zinloosheid van de gewapende strijd. Het boek verscheen in 1889 en sloeg in als een bom: ze verwoordt op persoonlijke en pijnlijke wijze wat oorlog ons aandoet sociale verhoudingen ontregelt en de welvaart negatief beïnvloedt. De Russische tsaar hoorde Nicolaas II tot de lezers en hij heeft zich door haar boek laten inspireren om in 1899 een vredesconferentie te organiseren waarmee hij geschiedenis schreef: het resulteerde in de bouw van het Vredespaleis in Den Haag.

Uitgeverij Orlando 496 blz. €24,50

Virgina Woolf: Nacht en dag

Modern verhaal van Virginia Woolf in de traditie van Jane Austen. We zijn aanwezig bij theevisites en diners, die Woolf beschrijft met ironie en humoristisch gevoel voor het absurde. Drie vrouwen en twee mannen staan voor grote keuzes in hun leven. Trouwen? Een carrière zonder huwelijk? Een combinatie? Mary Datchet, voorvechtster van vrouwenrechten, is verliefd op Ralph Denham, maar die is verliefd op Katharine Hilbery. Zij weet het nog niet, verlooft zich eerst met William Rodney maar twijfelt – en zijn oog valt op een nichtje van Katharine. Met groot psychologisch inzicht verweeft Woolf een subtiel liefdesverhaal met een moderne sociale roman over kwesties als vrouwenkiesrecht en de verschillende rollen van vrouwen.

Uitgeverij Athenaeum 568 blz. €25,99, e-book €13,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Niets is gelogen van Sacha Bronwasser.