De nichtjes, Slapeloze nachten, De mooiste tijd van ons leven, Wahala

Yuna groeit op in een huis zonder mannen.

Het boek

Yuna groeit op in de jaren 40 in La Plata, een stad nabij Buenos Aires. Ze worstelt met een leerachterstand en doet haar best om met behulp van een woordenboek de taal beter onder de knie te krijgen. Yuna probeert haar milieu, waarin misbruik en geweld aan de orde van de dag zijn, te begrijpen en te ontstijgen.

De schrijver

Aurora Venturini (La Plata, 1922 – Buenos Aires, 2015) schreef romans, poëzie en essays en vertaalde Franse literatuur. Ze studeerde filosofie en onderwijswetenschappen en werkte samen met Eva Perón, met wie ze bevriend raakte. Ze woonde vijfentwintig jaar lang in Parijs in zelfgekozen ballingschap en werkte na terugkeer in Buenos Aires als docent filosofie.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Mama zei dat ik niet het tere zieltje moest gaan uithangen of ze zou me laten opnemen in het Krankzinnigengesticht’. De Nichtjes (p.29)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De nichtjes

Boekentips

Claire Lombardo: De mooiste tijd van ons leven

Wanneer Marilyn Connolly en David Sorenson verliefd worden in de jaren 70, hebben ze nog geen idee van wat hun te wachten staat. Nu, bijna veertig jaar later met vier totaal verschillende volwassen dochters en dito levens is dat niet anders. Een geheim tussen twee zussen gooit het leven van alle gezinsleden volledig om. In een wervelend verhaal dat een halve eeuw omspant, volgen we de Sorensons en hun leven. Van de glorieuze momenten en dieptepunten in de liefde, ouderschap, zussenbanden tot het op eigen benen leren staan. Met of zonder partner, maar altijd met familie.

Uitgeverij Signatuur 664 blz. € 24,99 (e-book € 16,99)

Nikki May: Wahala

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst. Ronke wil dolgraag de ware vinden en denkt dat Kayode dat is. Haar vriendinnen vinden hem echter maar een loser. Boo lijkt alles te hebben waar Ronke naar verlangt – een lieve echtgenoot en een leuk kind. Maar zelf heeft ze het gevoel dat het plaatje niet compleet is. Simi leidt een ogenschijnlijk perfect leventje. Ze twijfelt ook of ze klaar is voor een baby, al denkt haar man van wel.  Wanneer de charismatische Isobel zich aansluit bij het vriendinnengroepje, lijkt ze het beste in iedereen naar boven te brengen. Hoe meer ze zich echter bemoeit met het leven van de drie vrouwen, hoe meer chaos ze veroorzaakt.

Uitgeverij Ambo|Anthos 392 blz. € 22,99 (e-book € 6,49)

Elizabeth Hardwick: Slapeloze nachten

Een vrouw kijkt terug op haar leven. Een stoet van mensen trekt aan haar voorbij, ze bezoekt plaatsen van weleer en beleeft opnieuw beslissende wendingen in haar bestaan. In een meanderende stroom van herinneringen, bespiegelingen, portretten, brieven, verlangens en dromen vertelt de hoofdpersoon haar verhaal. Een verhaal van eenzaamheid, echtscheiding, liefde, verloren intimiteit, bittere jeugd, maar ook van boeken, schrijvers, reizen en ontmoetingen.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 192 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke De Hollander van Mathijs Deen