De onbevlekte, Viktor, Marcel, Oorlogskinderen

Vervolg op het debuut Marcel.

Het boek

Vervolg op het debuut Marcel. Marcel keert terug naar huis in een laatste poging om uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn grootoom, die als Vlaamse nationalist aan de oorlog begon en als SS-soldaat aan het oostfront stierf.

De schrijver

Erwin Mortier (1965) is een Vlaamse auteur, dichter en essayist. Hij debuteerde in 1999 met Marcel, bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De onbevlekte

Boekentips

Judith Fanto: Viktor

Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark, Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn studies af, tot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft. Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim.

Uitgeverij Ambo|Anthos 392 blz. €28,98, e-book €14,99, dwarsligger €18,99

Erwin Mortier: Marcel

Het verhaal van een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Gaandeweg ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan zijn familie kleeft. Tegelijk draait de roman om Marcel, de oudoom die aan het oostfront sneuvelde en wiens naam de jongen draagt. In een suggestieve stijl schept Erwin Mortier een scherp, ironisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een duister verleden dat ze beurtelings willen verbloemen en onthullen.

Uitgeverij De Bezige Bij 152 blz. €19,99, e-book €6,99

Coen Verbraak: Oorlogskinderen

Ze moesten onderduiken, leefden in angst omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, ze hadden foute ouders, of waren kind van een Duitse soldaat. In Oorlogskinderen tekent Coen Verbraak de verhalen op van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt en die hun leven lang met de schaduw van de bezetting hebben geleefd. Werden ze door het verleden achtervolgd? Spraken ze erover met hun kinderen, of werd de oorlog juist verzwegen? Speelt het oorlogsverleden weer op nu ze ouder worden? In Oorlogskinderen vertelt Coen Verbraak het verhaal van onze ouders en grootouders, het verhaal van een uitzonderlijke generatie.

Uitgeverij Thomas Rap 204 blz. €19,99, e-book €11,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Het wolkenpaviljoen van Janneke Regnerus.