De onverwachte rijkdom van Altena, Klein Engeland, De dochters van de kapitein

Het overlijden van een eenzelvige man opent in een dorp letterlijk en figuurlijk nieuwe perspectieven.

Boek van de week

Het boek

Het overlijden van een eenzelvige man opent in een dorp letterlijk en figuurlijk nieuwe perspectieven. Wat doet zo’n plotselinge kans met je? Kies je ervoor om je eigen weg te gaan, of te delen? Een intrigerend verhaal over afgunst en solidariteit onder de uitgestrekte hemel van de Nederlandse polder.

De schrijver

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) is schrijver. Hij debuteerde in 2001 met De grasbijter. Inclusief de boeken onder de naam Frederik Baas is De onverwachte rijkdom van Altena zijn dertiende boek.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Als je zes gegooid hebt, wat doe je daarna? Waar schuif je jouw pionnetje naartoe?’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De onverwachte rijkdom van Altena

Boekentips

Jonathan Coe: Klein Engeland

Ian en Sophie hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen als in Londen verhitte rellen en demonstraties overgaan in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen.

Uitgeverij De Bezige Bij 492 blz. €24,99, e-book €14,99

María Dueñas: De dochters van de kapitein

Drie Spaanse zussen emigreren begin twintigste eeuw naar de VS, waar ze het restaurant van hun overleden vader overnemen. Aanvankelijk verzetten ze zich tegen de manier van leven in New York, maar al gauw beseffen ze dat ze alleen kunnen overleven als ze het restaurant ombouwen tot een variétéclub. Het krijgt de naam De dochters van de kapitein. Ieder van de drie dochters beleeft daarbij haar eigen avonturen. Het verhaal van emigranten die willen terugkeren naar hun geboorteland, maar door omstandigheden gedwongen worden in het land van hun bestemming te blijven. Een verhaal van drie sterke vrouwen, ieder met haar eigen karakter, met samen één doel voor ogen: overleven in een bruisende stad vol vernieuwingen, en zelf opnieuw beginnen.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 480 blz. €24,99, e-book €12,99

Nanne Tepper: De eeuwige jachtvelden/De vaders van de gedachte/De avonturen van Hillebillie Veen

Nanne Tepper (1962-2012) schreef drie romans, nu verzameld in een band. De eeuwige jachtvelden (1995) was de literaire sensatie van het jaar, een stilistisch ijzersterk debuut over de liefde tussen een broer en zus die opgroeien in een disfunctioneel gezin in het desolate Oost-Groningen. De vaders van de gedachte (1998), genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1999, volgt de reis die een vader met zijn zieke dochter maakt, waardoor hij zich genoodzaakt ziet de spelregels van leven en dood te onderzoeken. De korte roman De avonturen van Hillebillie Veen (1998) beschrijft de schoonheid en tragiek van een jeugdliefde.

Uitgeverij Pluim 448 blz. €49,50, e-book € 14,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Wat het betekent als er een man uit de lucht valt van de Brits-Nigeriaanse Lesley Nneka Arimah