Nachtstemmer, Als we het overleven, De denkbeeldige vriend

Een Groningse orgelstemmer reist af naar een Zuid-Hollands havenstadje om daar een Garrels-orgel te stemmen.

Boek van de week

Het boek

Eind jaren 80 van de vorige eeuw komt een Groningse orgelstemmer terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers wier liefste bezigheid het is zowel elkaar als mensen van buiten ertussen te nemen. De stemmer komt dankzij met een Braziliaanse weduwe en haar eigenaardige dochter in grote problemen die uiteindelijk, tamelijk onverwacht, toch nog opgelost lijken te worden.

De schrijver

Maarten ’t Hart (Maassluis, 1944) is schrijver en bioloog. Hij debuteerde in 1971 met Stenen voor een ransuil en brak door met Een vlucht regenwulpen (1978).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Vaak denk ik: de mens is net een kerkorgel met een beperkt aantal sprekende stemmen. Hoe hij of zij spreekt hangt af van de stemming, net als bij een orgel.’ (p.80)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Nachtstemmer.

Boekentips

Christina Suzann Nelson: Als we het overleven

Vier schoolvriendinnen waren vast van plan om contact te houden na hun afstuderen. Nadat ze elkaar 25 jaar niet meer gesproken hebben, komen er drie weer terug bij hun ‘alma mater’, de universiteit waar ze hebben gestudeerd. Daar komen ze erachter dat hun vierde vriendin, Hope, is overleden. Jenna, Ireland en Vicky besluiten om een wandelavontuur te beginnen ter nagedachtenis aan haar – en ook om persoonlijke redenen. Ze zijn totaal niet voorbereid op de gevaren die ze moeten trotseren in de meedogenloze wildernis. Terwijl de drie vrouwen vechten om te overleven in dit ruige landschap, is de moeilijkste strijd die ze leveren misschien wel de strijd tegen zichzelf.

Uitgeverij Ark Media 256 blz. €20,– 

Stephen Chbosky: De denkbeeldige vriend

Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten het leven voor haar en haar zoon Christopher te verbeteren, ontsnapt ze met hem aan een gewelddadige relatie. Ze belanden in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Eerst lijkt het de ideale plek om tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Hij keert terug met een stem in zijn hoofd, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor Kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn. Kate en Christopher raken verzeild in het gevecht van hun leven – een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als het strijdtoneel.

Uitgeverij A.W. Bruna 778 blz. €19,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Als het over liefde gaat van Jannah Loontjes.