De pest, Alles wat er was, Nemesis, Stad der blinden

Een kuststad is in de greep van de pest.

Het boek

Angst en claustrofobie plagen de inwoners onder quarantaine. Een vertelling over moed en de  broosheid van het menselijk bestaan.

De schrijver

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Even de doden en de levenden tellen en klaar is kees! Maar deze rotziekte! Zelfs de mensen die er niet aan lijden lopen ermee rond.’ (p. 135)’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De pest

Boekentips

Hanna Bervoets: Alles wat er was

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep zich probeert staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Uitgeverij Pluim 284 blz. €14,50, e-book €9,99

Philip Roth: Nemesis

In Newark woedt een schrikbarende epidemie, die de kinderen van de stad bedreigt met invaliditeit en zelfs met de dood. Speelplaatsleider Bucky Cantor, een vitale, plichtsgetrouwe man van drieëntwintig, speerwerper en gewichtheffer, is verknocht aan zijn pupillen en ontgoocheld omdat zijn bijziendheid hem belet samen met zijn leeftijdgenoten ten strijde te trekken. Cantor ziet zich voor dilemma’s geplaatst wanneer de polio ook zijn speelplaats treft. De integere, levenslustige man raakt verwikkeld in zijn eigen stille strijd tegen de epidemie en gaat zo een persoonlijke tragedie tegemoet.

Uitgeverij De Bezige Bij 272 blz. €12,50, e-book €6,99

José Saramago: Stad der blinden

Een rij auto’s staat te wachten voor een rood stoplicht. Als het licht eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto niet op, tot groeiend ongenoegen van de automobilisten erachter. Als ze het portier opentrekken, treffen ze een wanhopige bestuurder aan, die alleen maar kan uitbrengen dat hij van het ene op het andere moment blind is geworden. Deze openingsscène is de katalysator van een reeks verbijsterende gebeurtenissen, die algauw apocalyptische vormen aanneemt. De blindheid blijkt besmettelijk: al snel ziet een groot gedeelte van de bevolking van Lissabon niets meer. Alle slachtoffers worden in een ziekenhuis geïsoleerd. Binnen korte tijd spelen zich daar verschrikkelijke taferelen af, die de vraag naar goed en kwaad haast ondraaglijk actueel maken.

Uitgeverij J.M. Meulenhoff 336 blz. €15,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Omstandigheden van Koos van Zomeren.