De Pool, Wij zijn van diamant, Connemara, Zij.

Het stroeve liefdesverhaal van een Poolse Chopinvertolker en de Spaanse, sceptische Beatriz, geremd door barrières van taal, cultuur, leeftijd en sekse.

Het boek

Ze ziet de Pool voor het eerst wanneer hij het podium op schrijdt, een buiging maakt en plaatsneemt achter de Steinway; een lange man met opvallende zilveren manen. Zij zit in het organisatiecomité dat hem heeft uitgenodigd in Barcelona, voor een van zijn controversiële vertolkingen van Chopin. Na het concert, in een restaurant, spreken ze traag Engels. Voor haar houdt het daar op, zijn interpretatie van zijn landgenoot Chopin kon haar toch al niet bekoren. Maar voor hem begint het pas. De pianist valt als een blok voor de elegante Beatriz – zeker twintig jaar jonger. Zij weert zijn avances eerst af, ze is geen vrouw die vreemdgaat. Maar als hij later terug is in Spanje om masterclasses te geven, en haar uitnodigt hem te bezoeken, gaat ze weifelend op het aanbod in.

De schrijver

J.M. Coetzee (Kaapstad, 1940) is schrijver en literair vertaler. Op 10 december 2003 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur. Sinds 2002 woont hij in Australië.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘ ‘Tijd is niets. We hebben onze herinnering. In de herinnering is er geen tijd. Ik zal je in mijn herinnering bewaren.’ (p. 66)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De Pool

Boekentips

Alex Boogers: Wij zijn van diamant

Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was. Een familiekroniek die laat zien hoe littekens uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken: tussen vaders en zonen, tussen moeders en dochters, tussen vrienden en broers.

Uitgeverij Hollands Diep 416 blz. € 24,99 (e-book € 9)

Nicolas Mathieu: Connemara

Hélène is bijna veertig. Haar jeugddromen zijn verwezenlijkt: heeft een succesvolle carrière, twee kinderen en een fraai huis. Toch overheerst teleurstelling: ze heeft Parijs verlaten na een burn-out en terug in de provincie wordt haar positie bedreigd door jongere collega’s. Christophe is bijna veertig. Sinds zijn scheiding woont hij samen met zijn zoontje en oude vader weer in een dorp bij Épinal. Ooit was hij een aantrekkelijke, succesvolle ijshockeyer, nu werkt hij bij een dierenvoedingsproducent en leeft hij zonder ambities. Via sociale media komt Christophe in contact met Hélène, die hij vluchtig kent uit zijn jeugd, en ondanks hun verschillen bloeit er in het geheim een affaire op.

Uitgeverij Meulenhoff 24,99 416 blz. € 24,99 (e-book € 14,99)

Maaike Neuville: Zij.

De 39-jarige actrice Ada Peeters neemt de trein naar de stad waar ze die avond op het podium zal staan met een zelfgeschreven monoloog. Herinneringen aan de oudere theaterdocent met wie ze als studente een verhouding had, wellen ongewild in haar op. Het is zijn stad waar ze gaat spelen. Ook op het podium, terwijl ze oog in oog staat met de volle zaal, is er geen houden meer aan de razende vaart waarmee de diep weggestopte beelden van ontmoetingen met getrouwde mannen, leraren en andere figuren met autoriteit aan de oppervlakte komen. Na de voorstelling volgt een terugrit met een mysterieuze taxichauffeur die Ada nog dieper doet afdalen in het verleden dat ze nooit echt onder ogen heeft willen zien.

Uitgeverij De Bezige Bij 144 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Lessen van Ian McEwan.